Gotovo 104 milijuna putnika prošlo je kroz Međunarodnu zrakoplovnu luku Hartsfield-Jackson u Atlanti u 2017., zbog čega je ona ponijela titulu najprometnijeg aerodroma u prošloj godini.

Kako zaključuje Airport Council International došlo je do globalnog povećanja u broju putnika, tereta i letova u cijelome svijetu. Glavni grad savezne države Georgije sjeo je na vrh ove ljestvice jer je Atlanta postala povezujuće čvorište Sjeverne Amerike s ostatkom svijeta.

U prilog Atlanti ide i činjenica što se nalazi na oko dva sata leta udaljenosti od gradova i mjesta u kojima živi najveći dio populacije Sjedinjenih Američkih Država.

Aerodrom Hartsfield-Jackson svrgao je s trona Međunarodnu zračnu luku Beijing iz Kine, koja je nosila ovu prestižnu titulu čak dva desetljeća. U 2017. godini pekinški aerodrom našao se na drugom mjestu ljestvice s oko 96 milijuna putnika.

Međunarodna zračna luka Dubai s 88 milijuna putnika našla se na trećem mjestu ljestvice, a slijedili su ga međunarodni aerodromi Haneda u Tokiju, LAX i O'Hare u Chicagu.
Londonski Heathrow zasjeo je tek na sedmo mjesto ljestvice najprometnijih aerodroma sa 78 milijuna putnika u 2017. godini, a začelje ljestvice pripalo je kineskim zračnim lukama Hong Kong i Shanghai Pudong te pariškom Charles de Gaulleu.

Najprometnije zračne luke po broju putnika u 2017. :
1. Međunarodna zračna luka Hartsfield-Jackson u Atlanti, SAD (104 milijuna putnika)
2. Međunarodna zračna luka Peking (96 milijuna putnika)
3. Zračna luka Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati (88 milijuna putnika)
4. Zračna luka Haneda, Japan (85 milijuna putnika)
5. Zračna luka Los Angeles, SAD (84.6 milijuna putnika)
6. Međunarodna zračna luka O'Hare, SAD (80 milijuna)
7. Zračna luka London Heathrow, Ujedinjeno Kraljevstvo (78 milijuna)
8. Međunarodna zračna luka Hong Kong, Kina (73 milijuna)
9. Međunarodna zračna luka Shanghai Pudong, Kina (70 milijuna)
10. Zračna luka Charles de Gaulle, Francuska (69 milijuna)

Povećanje u zračnom prometu zabilježio je i najprometniji hrvatski aerodrom – Zračna luka Franjo Tuđman – koji je prošle godine prvi put premašio brojku od 3 milijuna putnika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju