Ostvarila se tako ideja tajnice Udruge WOW Meri Cipranić, podrijetlom iz Prijedora, koja je željela svoju ljubav i znanje o bosanskim jelima podijeliti s drugima, i tako složila menu zanimljivih autohtonih bosanskih jela. U pomoć joj je odmah priskočila dopredsjednica Marija Vukelić, koja sljubljuje po Abecedi ali i izvan abecede - i ponudila vina Zadro iz hercegovačke vinarije iz Domanovića pokraj Čapljine.


Wowica Meri je sva vina i hranu pomno posložila, a slažu li se vama odabrane kombinacije ili ne - zaključit ćete sami - u četvrtak 27.11. 2014. u 18.30 u restoranu Mostovi, Radnička cesta 1a. Sljedovi će ići ovim redom:

- livanjski sir & prvi hercegovački pjenušac Domano
- kvrguša & žilavka, 2013.
- sogan dolma & blatina, 2011.
- hadžijski ćevap & blatina, 2008.
- kadaif & rakija ćaće Jure


Za one koji žele znati više o bosanskim jelima:
Kvrguša je autohtono jelo vezano za Kozaru i Potkozarje, "zlevanka" ili kljukuša s pilećim mesom, prelivena mješavinom vrhnja i jaja. Jelo koje su izmislile siromašne žene nastojeći iskoristiti sve dijelove pileta, pa su hrbat i vrat stavljale na gušću smjesu brašna, vode, jajeta i soli i pekle u pećnici, te zapekle s vrhnjem. Ponekad su u vrhnje dodale i jaje. Ispod tih komada "piletine" se stvaraju "lokvice" koje su najukusniji dio kvrguše.


Sogan dolma: dolma (punjenje) je kao i svaka dolma. Budući da u zimskim danima nije bilo paprika, tikvica, patlidžana - netko sjetio da nadolmi (napuni) i luk kojeg uvijek ima.

Hadžijski ćevap: Teletina koja se dinsta s povrćem i zapeče u papiru u pećnici. Jelo koje su si mogli priuštiti samo "Hadžije" - bogataši.

Kadaif: sirotinjska baklava. To su slatke kore za baklavu rezane na sitne rezance s malo oraha koji se zalije sa sirupom od vode, šećera i malo limuna.

Rezervacije i info na telefon restorana Mostovi: 01 6192178
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju