U nastojanju da zaštite turiste od prevaranata i učine poslovanje iznajmljivača apartmana transparentnijim, vlasti Barcelone pokrenule su novu web stranicu gdje možete provjeriti je li apartman kojeg planirate iznajmiti uredno registriran.

Fairtourism.barcelona inicijativa je gradskih vlasti kojoj je cilj suzbiti crno tržište koje je u porastu. Sad možete potražiti adresu apartmana na navedenoj stranici, a ukoliko je ne nađete, apartman se iznajmljuje na ilegalan način. Također, na stranici možete i prijaviti ilegalne iznajmljivače.

Kako je objašnjeno, postoji još nekoliko načina iz kojih vidite da se radi o iznajmljivanju u kojem nije sve čisto. Ukoliko vam vlasnik kaže da ne otvarate vrata nikom ili vas ohrabruje kako trebate reći da apartman pripada vašem prijatelju – tu je definitivno nešto sumnjivo.

Gradske vlasti zato pozivaju i građane Barcelone i turiste da prijave takve apartmane, pa makar je njihov boravak u njima već odavno i prošao. Vama se neće ništa dogoditi, s obzirom da su prijave posve anonimne.

Na ovaj način osigurat će se „održivija“ forma turizma u katalonskoj prijestolnici, a i manje turista će se naći u opasnosti od prevare. Bilo kako bilo, čini se da u Barceloni ovaj put misle ozbiljno, pa svakako pripazite prilikom najma apartmana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju