Malo udaljeniji od ostalih mediteranskih mjesta Europe popularnih za ljetovanje, no isplati se svakog prijeđenog kilometra. Cipar kristalno čistim morem, ukusnom kuhinjom, dobrom zabavom i općenito odličnim raspoloženjem oduševi svakoga tko ga posjeti, pa je odlična ideja za sljedeće ljetovanje.

Kada je najbolje posjetiti Cipar?

Cipar je najbolje posjetiti u periodu od travnja do listopada, no imajte na umu da je područje južnog Cipra u srpnju i kolovozu uzavrelo, tj. temperature su izrazito visoke. Preporučujemo da svakako pri putovanju na Cipar u srcu ljeta odaberete njegov sjeverni dio, odnosno Tursku Republiku Sjeverni Cipar, državu priznatu samo od Turske. Pritom uvijek možete dan-dva provesti i u južnom dijelu Cipra.

Glavni grad podijeljen između dvije države

Bez brige, s putovnicom u ruci uvijek lako možete prijeći tzv. Zelenu liniju koja dijeli dvije države Cipra, a predlažemo da to učinite u glavnom gradu Nikoziji. Riječ je o jedinom podijeljenom glavnom gradu na svijetu. Usred grada moguće je vidjeti liniju koja razdvaja Tursku Republiku Sjeverni Cipar i grčki dio Republiku Cipar, a u gradu je pet graničnih prijelaza. Na nekima možete prijeći pješice, a na nekima automobilom. Sjeverni Cipar još uvijek odiše izvornošću i nije natrpan turistima čak ni u ljetnim mjesecima.

Kristalno čisto more za osvježenje

Cipar je treći najveći otok u Mediteranskom moru, a njegove su plaže očaravajuće i pozivaju na kupanje, sunčanje, ronjenje i ostale aktivnosti čim ih ugledate. Kristalno čisto, tirkizno more, netaknuta priroda i sunčani dani odlična su kombinacija za opuštajući odmor, a najpoznatije su plaže u Ayia Napi u južnom dijelu, gdje se krije i bogat noćni život. U gradu Pafosu potražite Afroditinu stijenu uz koju je usko vezana legenda o Afroditinu rođenju, a danas je popularno mjesto za vjenčanja. Cipar upravo zato često nazivaju otokom ljubavi.

Raznolikost na svakom koraku

Stanovništvo Cipra uglavnom čine Grci i u manjem broju Turci. Glavni grad Nikoziju, tj. njegov južni dio naselili su Grci, a sjeverni dio Turci, pa je ta kulturalna i etnička raznolikost vidljiva i udaljena samo par koraka. Zanimljivo je da je otok veoma dobro cestovno povezan, pa unajmite li auto, istražiti ga možete bez problema u svim njegovim sličnostima, raznolikostima i ljepotama. Više o prošlosti Cipra istražite u Muzeju Cipra u Nikoziji.

Okusi koje ćete pamtiti

Osim kristalno čistih plaža i dobre zabave, dodatni razlog zbog kojeg je jednom u životu potrebno posjetiti Cipar jest kuhinja nastala iz kombinacije arapske, turske i grčke kuhinje. Turski i grčki specijaliteti oduševit će sve ljubitelje novih okusa. Uživajte u okusima kebaba, sheftalija, umaka tahinija i skordalija te halloumi sira. Zasladite nepce puding pitama poput galaktoboureko ili mahalepi, a sve to imat ćete na Cipru uvijek čime dopuniti – kvalitetnim ciparskim vinima poput Vina Commandaria.

Do Pafosa ili Larnace možete stići iz Budimpešte, a za Pafos je trenutačno moguće nabaviti povratne avionske karte za oko 400 kuna u travnju.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju