“Najveći uspjeh je što smo se već prvu godinu uspjeli pozicionirati kao jedan od najvećih gourmet festivala u regiji i tako stati uz bok najvećih europskih festivala ako se uzme u obzir lista chefova koji su gostovali. Drugi uspjeh je što je Weekend Food Festival posjetilo oko 30 inozemnih novinara, gastro stručnjaka i food blogera koji su priču o Rovinju i Hrvatskoj, kao poželjnoj gourmet destinaciji, proširili diljem svijeta,” rekao je Boris Kovaček, direktor festivala.

Baš zato što je prošlogodišnje izdanje bilo tako uspješno u Rovinj se vraća i Dabiz Munoz, chef koji je dvije godine zaredom osvojio titulu najboljeg chefa na svijetu. Njegovi restorani StreetXO, RavioXo i perjanica DiverXO, koji ima tri Michelinove zvjezdice i dalje nižu uspjehe, a ovaj ekstravagantni chef oduševljava svojim kulinarskim konceptima. Ove godine na pozornici Weekend Food Festivala, Dabiz će posjetiteljima uživo pokazati kako nastaju neka od njegovih kreativnih jela.

Weekend Food Festival - 11 Weekend Food Festival - 11 (Foto: PR)

Omiljena slovenska chefica Ana Roš također se vraća u Rovinj, a prvi put dolazi i poznato lice poznatog serijala Chef’s Table: Pizza – Franco Pepe, najbolji piazziolo na svijetu. U programu će sudjelovati i poznati chefovski trojac Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañas iz španjolskog restorana Disfrutar, dok iz Italije stižu chefovi restorana Gucci Osteria da Massimo Bottura: Karime Lopez i Takahiko ‘Taka’ Kondo. Chef Richard Camarena (2 Michelinove zvjezdice), još jedno veliko ime kulinarske scene stiže iz Valencije kao predvodnik lokalnog i održivog pristupa, što je i ovogodišnja nit vodilja festivala. Istim pristupom vodi se i poznati portugalski chef João Oliveira, koji od 2018. u svojoj domovini predvodi pokret "održivi Portugal.” Stižu i chef Simon Rogan (L’Enclume, 3 Michelinove zvjezdice), Eric Vildgaard (Jordnaer, 2 Michelinove zvjezdice), Vanja Puškar (New Balkan Cuisine, Beograd), mladi izraelski chef Yehi Zino i brojni drugi sudionici.

“Ove smo godine imali slatke brige dovesti najveća imena svjetske gastro scene s obzirom na to da se dobar glas o uspješnom prvom izdanju Weekend Food Festivala proširio i među chefovima i među svim ostalim važnim akterima gastro scene. Želja mi je bila dovesti one koji svakodnevno rade i postižu iznimne rezultate u pogledu održivih koncepata svojih restorana. Većina chefova koji dolaze imaju i zelenu Michelinovu zvjezdicu koja se daje upravo za restorane koji su preuzeli odgovornost u očuvanju resursa i biološke raznolikosti te suzbijanju bacanja hrane. Osim chefova pozvali smo i vodeće aktere barske scene, ali i sommeliere, hotelske i restoranske managere, najpoznatija imena iz svijeta maslinovih ulja i brojne druge.” izjavio je Hrvoje Petrić, direktor programa.

I brojni domaći chefovi, David Skoko, Deni Srdoč, Jeffrey J Vella, Hrvoje Kroflin i brojni drugi sudjelovat će u programu, ali i udružit snage i znanje u pripremi gala večera, koje će uskoro biti puštene u prodaju.

Weekend Food Festival - 4 Weekend Food Festival - 4 (Foto: PR)

Velika je novost da će u svom drugom izdanju Weekend Food Festival proširiti vidike i na području proizvodnje i maloprodaje prehrambenih proizvoda, s programom koji će se doticati upravo FMCG & retail sektora. Ovime će se “oko istog” stola okupiti svi akteri prehrambene industrije, stvarajući savršenu platformu za povezivanje, umrežavanje i upoznavanje s trendovima, a sve uz odličnu hranu i zabavu.

“Kako se radi o međusobno povezanim sektorima, nadogradnja ovog već bogatog programa bila je samo pitanje vremena. Mi smo odmah na početku prepoznali vrijednost Weekend Food Festivala i kao medij koji prati područje proizvodnje i trgovine hrane, maksimalno ćemo se potruditi da taj dio programa bude bogat, edukativan, informativan i inspirativan. U sklopu programa planirane su i brojne panel - rasprave koje će okupiti ključne ljude industrije kako bi iz prve ruke imali priliku čuti njihova razmišljanja i perspektive proizvodnje i maloprodaje hrane u 2023. godini koja nedvojbeno obiluje izazovima.”, izjavio je Maroje Sabljić, direktor portala i magazina Ja Trgovac, programskog partnera festivala.

Predstavit će se i domaći ugostitelji s raznovrsnom ponudom, a cijelu priču zaokružit će brojni izlagači vina iz različitih krajeva Hrvatske, proizvođači vrhunskih domaćih destilata, craft piva i alkoholnih pića. Na izložbenom dijelu festivala, koji će biti otvoren od petka ujutro do nedjelje popodne, predstavit će se i izlagači iz svijeta kave, maslinovog ulja, sireva i tartufa. Nakon predavanja i panela, diskutiranja i degustiranja, večeri će se nastaviti uz najbolji spoj glazbe i hrane.

I ove će godine priliku za mentoriranje i osvajanje vrijedne nagrade ponovno imati svi food startupovi kroz Food Tech natjecanje koje zajednički organiziraju Maistra, Infobip, Kaufland i agencija Pepermint. Prijave će započeti na Weekend Food Festivalu, a pobjednik će biti proglašen u rujnu na Weekend Media Festivalu.

Weekend Food Festival jedinstvena je prilika za sve profesionalce, ugostitelje, vinare, enologe, maslinare, enogastro stručnjake, gastrofile i foodije za osobni i profesionalni razvoj, kao i za razmjenu ideja i otvaranje nekih novih vidika i poslovnih prilika. Ulaznice vas čekaju na weekendfoodfestival.com, a novosti o ovom najvećem gastronomskom događaju pratite na Facebooku i Instagramu.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju