Sommelieri, enolozi, chefovi, vlasnici vinoteka i restorana, vinski znalci i predstavnici medija uživali su u iznimnim malvazijama, među kojima su i one s višestrukom šampionskim titulama i odličjima svjetskog glasa, baš kao što su prije nekoliko mjeseci otkrili ljepotu odležanih terana na premijernom Vintageu u organizaciji Vinistre.

"Malvazija istarska jedan je od najupečatljivijih istarskih brendova, nijedna druga sorta nije imala takav utjecaj na razvoj Istre kao vinske regije, daje fantastična svježa vina, a o onim odležanim danas pišu i pričaju najpoznatiji svjetski vinski kritičari. Trebalo je puno hrabrosti, volje, truda i znanja da se kreiraju ovako iznimna vina koja u naše vinarije svake godine dovode sve veći broj stranih gostiju i koja su pozicionirala Istru kao vrhunsku eno-gastro destinaciju“, istaknuo je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre.
S njim se složio i župan Istarske županije Boris Miletić koji je također istaknuo kako je malvazija jedan od najpoznatijih simbola istarskog poluotoka.

"Mnogima je prva asocijacija na Istru malvazija. Iako nismo vinska regija s najvećim površinama vinograda, naša filozofija je da težimo izvrsnosti i mislim da upravo istarski vinari to i dokazuju stoga im od srca na tome čestitam", rekao je istarski župan.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je istarskim vinarima na promociji povijesti, tradicije, kulture, izvrsnosti Istre i čitave Hrvatske.

"Ministarstvo poljoprivrede i dalje će prepoznavati sve vaše napore i nastojati doprinositi bilo kojem vidu vašeg uspjeha, internacionalizaciji i komercijalizacijia. Čestitam vam i na domaćinstvu prestižnog vinskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles koji ste na osnovu svoje kvalitete i dobili te s veseljem ističem kako će vas Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Hrvatske podržavati u ovome, ali i svim ostalim projektima", poručila je istarskim vinarima ministrica poljoprivrede.

Vintage by Vinistra - 5 Vintage by Vinistra - 5 (Foto: Merlo De Graia)

Vintage od 2003. do 2020.

Na drugom promenadnom kušanju Vintage by Vinistra s odležanim malvazijama nastupile su vinarije Cattunar i OMO iz Brtonigle, Damjanić, Kadum i Agrolaguna iz Poreča, Benvenuti i Bertoša iz Kaldira, vinarija Marijan Arman, Rossi, Pilato i Sosich Wines iz Vižinade, Dobravac i Vivoda iz Rovinja, Meneghetti iz Bala, Matić i Polleti iz Višnjana, Anđelini iz Pazina, Anđelo Brčić iz Nove Vasi, Marčeta iz Fažane, In Sylvis iz Sv. Petra u Šumi, Vina Matošević iz Krunčići, Vina Zigante i Dešković iz Kostanjice, Ipša iz Livada, Medea iz Vodnjana, Vina Franković iz Buja, Kozlović i Prelac iz Momjana, Pervino iz Novigrada, Tomaz i Fakin iz Motovuna, Degrassi iz Savudrije.

Masterclass oduševio vinske znalce

Poznati sommelier Emil Perdec uoči promenadnog kušanja odležanih malvazija održao je atraktivan masterclass i predstavio širok spektar sorte malvazije istarske. Odabrao je sedam malvazija koje su se sljubljivale s jelima Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić.

Orange Spritz, Medea Brut, vinarije Medea iz Vodnjana bio je sjajan uvod u ovu lijepu priču. Uz pjenušac RE vinarije Kabola iz Momjana serviran je tacos od crnog sezama, tartar od usoljenih repova crnih kozica, aioli od začinskog bilja i citrusa te hrskava salata.

Uz iznimnu Bomarchese Selekciju iz 2020. vinarije Degrassi iz Savudrije savršeno se sljubio dimljeni file brancina s umakom od suhe marelice i bijelog papra, a uz odličan Clemente blanc 2020, Damjanić vina iz Poreča poslužile su se školjke sv. Jakova, tikvice, marmelada od manga, tartufi i kokos.

Vintage by Vinistra - 1 Vintage by Vinistra - 1 (Foto: Merlo De Graia)

Intrigantna Classica iz 2018. vina Poletti iz Višnjana i grdobina s blitvom i pjenom od krumpira, botargom od cipla i panko mrvicama bili su perfect match, a uz moćnu Simfoniju iz 2016. vinarije Dobravac iz Rovinja poslužio se američki striploin s krunom od pinjola i parmezana, bearmaise od smeđeg maslaca i bijele šparoge. Za kraj slatki Arbor Selection iz 2019. In Sylvis vina iz Sv. Petra u Šumi uz biskvit od pečene naranče i badema s kremom od vanilije, aromatičnim bademima s paprom i cimetom i kremom od pečene naranče. Prava eksplozija okusa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju