U subotu 25. srpnja u Kanfanaru će se održati tradicionalna manifestacija 30. Jakovlja i 30. smotra istarskih volova povodom koje će se i otvoriti prvi Park istarskog vola.

Najpoznatija kanfanarska manifestacija i jedna od najvećih fešta u Istri su Jakovlja, koja će se prema tradiciji ove godine održati 30. put. Priča o Jakovlji priča je i o spašavanju ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda. Procjenjuje se da danas imamo tek oko 1500 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30!

Modernizacija poljoprivrede uzrokovala je to da su ove životinje, koje su nekada bile glavni oslanac svake obitelji na istarskom selu i praktički prehranjivale kućanstva čijim su članovima pomagale u svakodnevnom radu, danas gotovo izumrle. O njima brine tek 15-ak uzgajivača koji, čuvajući volove, čuvaju uspomene na svoja djetinjstva i na taj najveći simbol Istre.

Istarski vol, poznatiji i kao boškarin, životinja je koja teži više od tone - najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe. Kanfanar već 30 godina potiče uzgoj istarskih volova organizacijom smotre na kojoj se biraju najljepši, najteži i najposlušniji boškarini. Ove će se godine predstaviti izlagači za 20-ak volova.

Ovogodišnji veliki jubilej bit će obilježen svečanim otvaranjem Parka istarskog vola, prvog prostora u Istri tematski posvećenog boškarinu. Park je uređen na prostoru sajmišta - prostoru na kojemu se od davnina sajmovalo i trgovalo stokom i prostoru na kojemu se svih ovih godina održava smotra istarskih volova.

Uz atraktivne stalne postave, poput starinskih stogova sijena i slame, nadstrešnica za sijeno (trtoja) i drugih zabavnih i edukativnih sadržaja, Park će prikazivati i sve faze rasta istarskog goveda, od faze teleta teškog 30 kilograma do faze vola teškog više od tone, kroz zanimljive siluete uz rub Parka i glavnu kanfanarsku prometnicu.

Cilj je tematskog parka dodatno promovirati Kanfanara kao općine istarskog vola i fuži te omogućiti bolje upoznavanje domaćih i stranih posjetitelja s karakteristikama i značajem istarskog vola, kao autohtone i visokougrožene životinjska pasmine. Također, želi se senzibilizirati javnost o potrebi spašavanja te životinje i poučiti o značaju istarskog vola za kulturološki identitet Istre.

 Program

15:00 otvorenje smotre istarskih volova
16:00 - 17:00 Fužijada: degustacija fuži
18:00 - 19:00 otvorenje Parka istarskog vola, izbor pobjednika smotre
19:30 - 21:00 zabavni program: Klapa Valdibora

Događaj će biti organiziran prema svim preporukama i mjerama zaštite u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske.

Općina Kanfanar

Općina Kanfanar brendira se kao općina istarskog vola i fuži. Istarski vol, kao važan simbol Istre i životinja bez koje je u prošlosti život istarskog seljaka bio nezamisliv, jedna je od prvih asocijacija na spomen Kanfanara. S druge strane, pozornost je usmjerena na fuže – kraljicu istarske tjestenine.

Od davnina su fuži u istarskoj kuhinji bili neizostavan dio blagdanskog stola jer običaj je da se ta tjestenina priprema za posebne prigode. Priča o fužima krenula je iz Kanfanara kada je 1987. godine s radom počeo obrt za proizvodnju tjestenine „Klara M“, koji i danas nastoji proizvoditi tjesteninu na čim tradicionalniji način, koristeći kvalitetne namirnice i posebne načine proizvodnje.

Istarski su vol i fuži u centru najveće kanfanarske manifestacije Jakovlje, kada se održavaju smotra istarskih volova i gastro show Fužijada

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju