Jeste li znali da je nacionalna životinja na Tajlandu – slon? A da puno ime Bangkoka ima čak 169 slova? Sljedeću ćete subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu moći osjetiti djelić Tajlanda, poznatog po veličanstvenim budističkim hramovima, plesovima i ceremonijama, toplini svojih ljudi i fantastičnoj kuhinji.

Zemlja Osmijeha na prvom Tajlandskom festivalu u Hrvatskoj predstavit će svoju bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu i uz bogat program prenijeti dio svoje egzotike. Festival će se održati u subotu, 21. rujna, od 11 do 19 sati, a Veleposlanstvo Kraljevine Tajlanda sa sjedištem u Budimpešti, koje ga organizira, nada se približiti kulturu i autentičan duh te zemlje.

Boje, mirisi, zvukovi

Doživjet ćete ga kroz ples i glazbu, gastronomske specijalitete, ali i opuštajuću masažu ili borilačke vještine. U središtu festivalskog programa bit će tradicionalni tajlandski plesovi, s naglaskom na khon, koji prikazuje priče iz tajlandske mitologije, a poznat je po bogatim kostimima i impresivnim maskama.

Prvi Thai Festival u Zagrebu - 5 Prvi Thai Festival u Zagrebu - 5 (Foto: Veleposlanstvo Kraljevine Tajlanda sa sjedištem u Budimpešti)

Jedna od najvećih atrakcija festivala sigurno će biti gastronomska ponuda, a posjetitelji će moći kušati razne delicije, već udomaćeni pad thai ili panang curry, ali i neka manje proširena jela. Svako jelo pripremat će se prema autentičnim tajlandskim receptima, a u prigodnoj azijskoj trgovini svi će se moći opskrbiti potrebnim namirnicama.

Moći ćete uživati i u autentičnoj tajlandskoj masaži nuad phaen boran, neizostavnom dijelu tajlandske wellness kulture, koja istezanjem i akupresurom dovodi tijelo i um u ravnotežu.

Borilačka vještina muay thai ili 'umjetnost osam udova' bit će predstavljena dinamičnim i uzbudljivim prezentacijama, a moći ćete se uključiti i u radionice tajlandskih rukotvorina, koje obuhvaćaju pletenje, tkanje i izradu ukrasa.

Posjetitelji će se moći i prigodno ukrasiti (privremenom) tradicionalnom tajlandskom tetovažom, za koju se vjeruje da nosi zaštitu, sreću i blagoslov onome tko je nosi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju