• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #vino uz žlicu

Novo Vino uz žlicu u Prosikitu: Eno-gastro projekt koji slavi okuse i mirise Lijepe Naše

Restoran Prosikito u Zagrebu na Sveticama bio je domaćin 24. izdanja eno-gastro projekta Vino uz žlicu kojeg su prije šest godina pokrenuli Renata Cisar i Mustafa Topčagić...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 21.03.2025 11:23 komentari
viber Created with Sketch.
Vino uz žlicu - 4
Vino uz žlicu - 4 (Foto:Nikola Zoko)

Galerija Vino uz žlicu - 9 5 Vino uz žlicu - 8 5 Vino uz žlicu - 7 5 Vino uz žlicu - 6 5

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu

U Restoranu Prosikito, gdje je nekoć bila istoimena pizzerija i lounge bar koja naziv duguje nadimku, nekadašnjem vlasniku, nogometašu Robertu Prosinečkom, goste je oduševio novi nastavak projekta Vino uz žlicu. Sadašnji vlasnik Prosikita preuredio je restoran, zadržavši samo krušnu peć za pizzu, a gostima je još ponudio jela s roštilja, a la carte jelovnik s domaćim i internacionalnim jelima te gablece po  popularnim cijenama.

"Druženje je započelo uz odabrane likere i rakiju destilerije The Good Spirit iz Međimurja, a predstavio ih je Davor Balaško. Bila je to jedinstvena prilika za kušanje likera Golfer, uravnotežene teksture i umjerene slatkoće, a glavna karakteristika mu je lijepo prožimanje okusa limuna i kadulje. Zanimljiv je bio i Spirit of Gin, liker koji ostavlja lagano sladak i sočan okus na nepcu i čija aroma klekovih bobica neodoljivo podjeća na gin, ali u nešto drugačijoj varijanti koja garantira zabavno iskustvo ispijanja. Liker Višja također je umjerene slatkoće, a istodobno iznenađuje i oduševljava kombinacijom kiselkaste višnje i slatke naranče. Naravno, tu je i nezaobilazna Rakija Viljamovka - ekskluzivna prirodna rakija od kruške viljamovke. Likeri i rakije Good Spirit proizvode se u maloj manufakturi u bregovitom dijelu Međimurja, i to isključivo prirodnim sastojcima bez upotrebe aditiva, boja i kemijskih sastojaka. Njihovi okusi pravi su doživljaj za nepce, a brojne nagrade osvojene na najvažnijim domaćim i međunarodnim natjecanjima dokaz su vrhunske kvalitete ovih destilata.

Potom je Vilim Jakša iz Cerovlja u samom srcu Istre predstavio svoje vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje Komarija. Od ukupno šest sorti koliko ih uzgaja, ovaj vrsni poznavatelj i sommelier za maslinova ulja, predstavio je njih pet, koja su izvrsno nadopunila svaki slijed jela. Uzvanici su tako redom imali prilike kušati Selekciju, Leccino, Bužu, Frantoio i Istarsku bjelicu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Komarija dobilo je ime po istoimenoj lokaciji maslinika koji se, sa svojih 1500 stabala, prostire na šest hektara površine u blizini idiličnog mjesta Draguć. Ulje nastaje hladnim prešanjem svježeg, zdravog, ručno ubranog ploda masline, što se osjeti na njegovoj iznimnoj kvaliteti, o čemu svjedoče i brojne prestižne domaće i inozemne nagrade", otkrivaju Renata i Mustafa. 

Od Vižinade do Dunava 

Dobrodošlicu gostima koji prate eno-gastronomiju poželjele su Pileće rolice, finger food uz istarsko maslinovo ulje Selekcija (od više sorti) iz uljare Komarija te pjenušac Pilato Grande brut, koji čine 60% malvazije i 40% pinota bijelog.

"Sanjin Pilato, iz obiteljske vinarije u Lašićima kod Vižinade, rekao je da ga rade charmat metodom. Nastao je kao 'radni pjenušac' za lokalne hotele u Istri, gdje se posluživao uz doručak. Kako se pokazao dobrim, proširio se po HoReCa sektoru zahvaljujući svježini, lepršavosti i gustom perlanju, ali i popularnoj cijeni. Vinarija Pilato uskoro slavi 30. obljetnicu rada. Osnovao ju je Eliđo Pilato unaprijedivši obiteljsku tradiciju, a od prošle godine posao je prepustio sinu Sanjinu. Na 15 hektara vinograda dominira malvazija, a proizvode 12 etiketa od osam sorti. Odnedavno su im vina ekološki certificirana čime su poslovanje podigli na još višu razinu.

Kao toplo predjelo posluženi su Ravioli od sira u kremi od pršuta, a uz njih Chardonnay Venari 2022 iz Podruma Krešić, vinarije iz Šarengrada na samoj obali Dunava. Vino je osobno predstavio vlasnik vinarije Dario Krešić, bivši nogometaš, koji se za vina zainteresirao dok je bio golman Eintrachta iz Triera, kluba iz pokrajine Mosel, čuvene po vinu. Više iz hobija nego biznisa i uz pomoć oca Franje, ovaj rođeni Vukovarac je 2006. zasadio prve vinograde, a prva berba bila je pet godina kasnije. Danas na 18 hektara u suvremenom podrumu kapaciteta 200.000 litara, proizvodi 10 etiketa vina i prodaje po vrlo prihvatljivim cijenama.

Chardonnay Venari je iz njihove premium linije, a izvrsno se složio s kremastim raviolima, koji su obogaćeni maslinovim uljem Leccino. Ovo ulje mirisa trave i lista masline, blage je jakosti i nije pikantno tako da se predivno ispreplelo s okusima jela i vina. Chardonnay je srednjeg tijela, odležan šest mjeseci u drvenim bačvama, a proveo je godinu i pol u boci prije izlaska na tržište. Ova kombinacija hrane, vina i maslinova ulja od strane novinara proglašena je najboljom na 24. eventu Vina uz žlicu. Dario Krešić je najavio daljnji napredak u vinskom biznisu u kojem je, priznaje, u početku bilo i lutanja. Uskoro bi iznad vinarije u Šarengradu trebao niknuti hotel s jedinstvenim pogledom tamo 'gdje Dunav ljubi nebo'", dodaju. 

Velebit kao inspiracija 

Prijelaz na jaču hranu i vina označili su Crni rižoto s plodovima mora i Velebna Shiraz 2020, iz novije vinarije smještene u Poličniku, u Ravnim kotarima kod Zadra.

"Enolog Martin Kovačević predstavio je vino od ove poznate internacionalne sorte koja se odlično 'primila' u zadarskom zaleđu. Naziv vinarije inspiriran je planinom Velebit, prema kojoj su okrenuti vinogradi, što utječe na stilistiku vina. Zato su ona svježa i pitka iako dolaze iz srca Dalmacije. Shiraz je najprije boravio u inox bačvama, a potom je kratko izložen u drvenim bačvama i onda mirovao u bocama. Rezultat je vrlo pitko i sočno vino s aromama bobičastog voća. Vinarija Velebna godišnje proizvodi, iz vlastitih vinograda, Chardonnay, Merlot, Shiraz i Rose od shiraza u količinama od 50.000 butelja i plasira po odabranim restoranima, wine shopovima i delikatesnim prodavaonicama. Shiraz se za stolom pokazao kao odlična pratnja crnom rižotu i uz maslinovo ulje Buža, koje nije prejako te je usklađene gorčine i pikantnosti.

Kolegijalnost vinara na ovoj večeri pokazala se zaista na visokoj razini. S obzirom da je Damir Josić, vlasnik vinarije Josić iz baranjskog Zmajevca bio spriječen, Martin Kovačević iz Velebne prihvatio se posla predstaviti Josićev Cabernet franc. Kovačević je, inače, dobro upućen u ovu sortu, jer je svojedobno bio enolog u Feravinu (kasnije Enosophia) iz Feričanaca. Cabernet franc rijetko se proizvodi monosortno, jer ga na tržištu potiskuje popularniji Cabernet sauvignon, no trendovi se polako mijenjaju. Josićev je polusuh s moćnih 14,5 % alkohola, ali vješto izbalansiran, pa se pokazao kao vrlo pitak uz Vinski gulaš s krumpirom i maslinovo ulje Frantoio, koje je blage gorčine i pikantno. Cabernet franc istaknuo je da može dati puno više od sebe kao monosortno vino nego u kupažama. Odnjegovan je 14 mjeseci u hrastovim bačvama, a nakon toga nastavio je razvoj u bocama. Primijenjena su minimalna enološka sredstva, pa je vino nefiltrirano. Intenzivne je rubinske boje, mirisom na suhu šljivu i kupinu uz notu dima i kože, ali na okusu mekano sa svilenkastim taninima". 

Slatko za kraj 

"U duhu bobičastog voća i slatkog zgusnutog vrhnja bila je Panna cotta, popularna slastica, koju je kao i ostala (slana) jela pripremio kuharski tim na čelu s Dušanom i Sunčicom Cvetković. Oni su samo kratko pozdravili uzvanike i rekli da se sve ono što su kušali, nalazi i na redovnom jelovniku Prosikita, a kako se oni trude da ta jela budu što bolja. Desert je pratilo maslinovo ulje Istarska bjelica, čija se gorčina dopunjuje sa slatkoćom deserta i prigodnim vinom, polusuhim Muškatom žutim 2024 vinarije Najman iz Martinkovca kod Varaždinskih Toplica. Na pet hektara vinograda, vlastitih i kooperantskih, uzgajaju još graševinu, rajnski rizling, moslavac, sauvignon blanc i chardonnay, a od crnih - portugizac i pinot crni od kojeg rade i Rosé. Svoj OPG Dragutin Najman je osnovao 2006. godine namjeravajući se hobistički baviti vinarstvom, a s vremenom je to postao ozbiljan posao koji je prepoznala struka, pa su im vina okićena i odličjima s Decantera. Bronce su osvojili Graševina, pjenušac Iskra i Pinot crni, a srebro Rajnski rizling i Sauvignon blanc. Vina uglavnom prodaju u Varaždinu i okolici, ali im je kvaliteta prepoznata i u nekim zagrebačkim restoranima", otkrivaju Renata i Mustafa, koji već rade na pripremi 25. izdanja Vina uz žlicu.

59 eura na noć: Kućica u srcu Istre za "pravi" odmor Gostinjska kućica u Smoljancima, Istra - 1 Gostinjska kućica u Smoljancima, Istra - 4 Gostinjska kućica u Smoljancima, Istra - 2 +1 Gostinjska kućica u Smoljancima, Istra - 5

 

 

 

  • #vino uz žlicu
  • #Prosikito
  • #Renata Cisar
  • #Mustafa Topčagić.
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Azijski okusi u Zagrebu: moderni i „stari“ okusi
Fini okusi Istoka
Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Jesen u Lijepoj Našoj: gdje u berbu kestena i gljiva
Juhe, rižoti...
Bogata jesen u Lijepoj Našoj: Kamo u berbu kestena i gljiva?
Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali ne i okusa
Festival sira
Bijele lazanje: Recept za jelo kojemu možda nedostaje boje, ali nikako i okusa
Mrvičasta pita od pistacija recpet
Ma, savršenstvo!
Ovako to rade Talijani: Recept za prefinu mrvičastu pitu punjenu kremom od pistacija
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto pa razbio stolicu
"Ovo nije smiješno"
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto, pa razbio stolicu
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Stravična nesreća: U Zagrebu rentali auto, kod Senja sletjeli u more, poginule dvije žene i dva muškarca
Visoki kazneni sud smanjio kaznu Filipu Zavadlavu
EVO KOLIKO IZNOSI
Filipu Zavadlavu Visoki kazneni sud smanjio kaznu!
show
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njezina ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Romina Knežić čestitala 25. rođendan Novoj TV
neviđeni glamur
Poput holivudske dive! Romina Knežić u ovom izdanju dostojna je svjetskih crvenih tepiha
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Piše nutricionistica
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
CEO sve objasnio
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
sport
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
kaos na kraju
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
sve
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Pri Nami - 12
Ručak u centru Zagreba

Vino uz žlicu: Dobar razlog za druženje Pri Nami uz domaća jela i birana pića

Nekoliko dana u tjednu Pri Nami se održavaju lagane jazz svirke, promocije knjiga, večeri poezije i drugi kulturni sadržaji. No, novost koja je spojila eno-gastro projekt Vino uz žlicu i njih bilo je uvođenje gableca od 10 do 17 sati... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close