Originalni pristup, kreativna rješenja i napredna tehnologija neki su od tajni uspjeha makarskog proizvođača sladoleda koji nove obožavatelje marljivo pronalazi i izvan Lijepe Naše.

Premis je uvijek bio pomalo drugačiji. Upravo ta naša individualnost nas čini našu priču jedinstvenom. Mi ne proizvodimo samo sladoled, mi kreiramo novo iskustvo sladoleda. Da, znamo da zvuči pretjerano, ali pretjerano je ono u čemu smo najbolji. I upravo u tom ekstremu smo pronašli inspiraciju za ovaj proizvod. U zagrljaju planine Biokovo. U poeziji biokovske borovice. Poetica Craft Gin priča priču o ginspiraciji“, kažu u Premisu, koji je povodom 30. rođendana u Apfel Areni u Makarskoj predstavio sladoled u suradnji s tvrtkom Poetica distillery, poslužen na ručno rađenoj Duginoj keramici.

Sladoled s ginom za vruće ljetne noći Premisov je član nove linije premium sladoleda.

"Baza je čokoladna s dodatkom začina korištenih u proizvodnji Poetica gina. Početni okus tamne čokolade se nastavlja pomalo oporim, ali ugodnim okusom borovice i citrusnih nota, da bi sve završilo okusom biokovskog ljekovitog bilja. U ovoj varijanti sladoled je u potpunosti bezalkoholan, dok se dodatkom preljeva na bazi želatine pomiješane s Poetica InkFusion ginom, kreiranim posebno za ovu priliku, može dobiti i doza alkohola koja u potpunosti zaokružuje ovo sladoledno iskustvo“, doznajemo.

Sama prezentacija sladoleda u Mediteranskom vrtu Apfel Arene među maslinama s pogledom na Biokovo koju je vodio chef Željko Neven Bremec kušačima je ponudila drukčije iskustvo uživanja.

„Radi se o kombinaciji kreativnog stvaralaštva koje se postiže slikanjem i pisanjem preljevom za sladoled, koristeći začine kao kolorit. Goste je dočekao pergament na kojem je ispisana priča o biokovskom podrijetlu sastojaka. Priča je tu da inspirira i potakne kušače da zauzvrat ispričaju svoju priču. Sredina pergamenta je prazna u iščekivanju inspiracije riječi i slika. Na rubovima su postavljene Duga kamene posuda, jedna sa sladoledom, jedna za kreiranje preljeva, potom bočica sa ginom, staklena pipeta, tri male staklene posudice sa začinima u kojima su bili cvijet ružmarina, crveni papar i korica naranče, te na kraju kist i pero.

Prvi korak je pipeticom iz bočice izvući uzorak InkFusion gina za probu, a ostatak utočiti u kamenu posudu za kreiranje preljeva. U bočici gina, dizajniranoj kao bočica za tintu, se nalazi potpuno crni gin. U međuvremenu na stol stiže kuglica sladoleda u novoj kamenoj posudi Duga keramike. Posude su ručno rađene i glazirane prvom ikada glazurom od Biokovskog vapnenca.

Tanja Šošić, autorica posuda i kreativni um iza Duga keramike, je ručno macom, po uzoru na tradiciju biokovskih ledara, otukla vapnenac iz ogoljenog srca Biokova, kamenoloma u Bastu. Svaka posuda je drugačija, jer svako iskustvo je drugačije i svaki biokovski kamen je drugačiji. U prvoj posudi, u koju se natoči gin, miješanjem s prozirnom glazurom dobije se preljev za sladoled koji se odmah toči preko kugle u drugoj posudi. Dok se uživa u sladoledu i pokušava dokučiti sve njegove okusne karakteristike, slika se kistom i perom, nanoseći slojeve preljeva za sladoled na papir i dodajući im kolorit cvijetom ružmarina, paprom i koricom naranče“, otkriva Premis.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju