Prije više od dvije tisuće godina, Vergilije je maštao o izgubljenom edenu antičke Grčke. Opisano mjesto prozvao je “Arkadija” i kroz stoljeća su brojni avanturisti pokušali pronaći snoliki krajolik o kojemu je maštao rimski pjesnik. Mnogi smatraju kako Vergilijev raj na zemlji postoji samo u pjesmama, no brojni će složiti kako je on uistinu stvaran te da se nalazi upravo u Arkadiji, pokrajini na grčkom Peloponezu.

Zelene šume, divlje plaže, sela koja su ostala netaknuta pod zubom vremena, samostani u stijenama, beskrajni vinogradi i planine 'ukrašene' jednom od najrjeđih vrsta bora u Europi – sve se to nalazi u Arkadiji, domu antičkog boga Pana i njegovih nimfi.

Spomenuta pokrajina pritom nije jedini dragulj Peloponeza, jer cijeli poluotok slovi kao jedan od najljepših dijelova Grčke, ispunjen predivnim krajolicima, brojnim prirodnim ljepotama, mističnim arheološkim građevinama te tradicionalnim naseljima. Upravo zato je idealna lokacija za sve ljubitelje planinarenja.

Oscar kontinentalnih staza

Grčka je, naime, jedna od najbrdovitijih zemalja u Europi s čak 80 posto brdskih područja. Peloponez je pritom uglavnom gorovit poluotok, zbog čega ga neki nazivaju i rajom na zemlji za planinare. U raznim vodičima moguće je pronaći desetke fantastičnih staza, od kojih je svakako najpoznatija staza Menalon koja prolazi upravo Arkadijom.

Ona je 2019. godine postala prva ruta u Grčkoj koja je dobila status „vodeće kvalitete“ od krovne europske planinarske organizacije European Ramblers’ Association (ERA), svojevrsni Oscar kontinentalnih staza. Priznanje se dodjeljuje stazama s izvrsnim oznakama puta, predivnim krajolikom, s time da pritom moraju i donositi benefite lokalnoj zajednici.

Pritom je važno naglasiti da se radi o vrlo zahtjevnoj planinarskoj stazi jer pokriva udaljenost od otprilike 75 kilometara te prolazi kroz čak devet naselja, s time da uključuje velike promjene nadmorske visine i na nekim područjima zahtjevne terene. Upravo zato je podijeljena u osam manjih sekcija, tako da planinari mogu odabrati koji dio krajolika žele istražiti. U svakom od njih se pritom kriju fantastični lokaliteti, što prirodni, tako i kulturni - od moćnih vodopada i drvenih mostova, do antičkih znamenitosti i samostana sagrađenih u stijeni.

Staza Menalon, iako najpoznatija, nikako nije jedina na Peloponezu. Ljubitelji povijesti mogu se, recimo, okušati na 13 kilometara dugom planinarenju od Piane do Limbovisa gdje se nalazi spomen kuća grčkom ratnom heroju, generalu Theodoros Kolokotronisu, koji je imao ključnu ulogu u oslobađanju Grčke od Osmanlija.

Skriveni dragulj Grčke

Planinari više skloni prirodnim ljepotama mogu se uputiti prema jugozapadu poluotoka, gdje je skriveno 15 malih jezera ispunjenih slatkom vodom s različitim i čudnim imenima kao što su Mavrolimna, Kadi, Kadoula (koje je ime dobilo po obliku srca), Lucky's, Italian's, Panagos's, Stathoula's. Najveća atrakcija je pritom vodopad Polylimnio koji mnogi opisuju kao raj na zemlji i jedan je od skrivenih dragulja Grčke.

Iz rečenog je jasno kako je Peloponez prava poslastica za sve planinare, a trenutno je u tijeku nagradni natječaj putem kojeg je moguće osvojiti planinarski vikend na grčkom poluotoku.

Naime, adidas i Intersport su u sklopu svoje nove kampanje „Base camp“ odlučili okupiti strastvene ljubitelje planinarenja. Svi početnici, rekreativci i profesionalci mogu sudjelovati u istraživanju planinarskih staza širom Hrvatske i to uz pomoć aplikacije Komoot. Planinari koji prohodaju jednu od 15 adidasovih zadanih ruta mogu se uključiti u nagradnu igru i osvojiti planinarski vikend na grčkom Peloponezu za dvoje između 8. i 10. prosinca 2023. godine.

Nagradna igra adidasa i Intersporta

Nagrada uključuje dva noćenja s doručkom u nastambi Mazaraki House, povratni let u ekonomskoj klasi iz odabrane zračne luke iz Hrvatske za Atenu, kao i povratni prijevoz do smještaja, te organizirano cjelodnevno i poludnevno planinarenje s vodičem na engleskom jeziku. U sklopu puta pokriveni su i troškovi hrane, a sretni dvojac očekuje i paket dobrodošlice, kao i domaćin koji govori engleski jezik.

Za sudjelovanje u nagradnom natječaju, potrebno je ispuniti obrazac te na svoj pametni telefon instalirati aplikaciju Komoot i na istoj se registrirati te potom unutar nje priključiti skupini adidas Terrex & INTERSPORT. Nakon toga je potrebno prohodati jednu od 15 tura do 15. studenog 2023.

Neke planinarske rute lako su dostupne iz najvećih hrvatskih gradova poput Leusekove staze na Sljemenu gdje je za brojne ljubitelje uspona i predstavljena nova kampanja. Drugi putevi zahtijevaju malo više truda da se do njih dođe, ali nagrađuju zadivljujućim krajolicima i pravim osjećajem bijega baš poput avanturističke staze u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Za sve planinare željne društva, adidas i Intersport pripremili su zajednički uspon 4. studenog na splitski Marjan. Na početku staze kod Šetališta Marina Tartaglie, od 8 do 14 sati, planinare će dočekati promotorica koja će objasniti kako sudjelovati u natječaju putem aplikacije Komoot, a dijelit će i kupone za osvježenje u obližnjem planinarskom domu ili kafiću. Nakon odrađenog uspona, svi zainteresirani sudionici svoju prijavu mogu ostaviti na web stranici Intersporta gdje će saznati i više detalja te dodatne smjernice koje će im pomoći u osvajanju nezaboravnog putovanja.

Adidas - 2 Adidas - 2 (Foto: PR)

Avanturisti spremni za izazov, detaljniji pregled svih ruta mogu pronaći na web stranici Komoot aplikacije. Nakon toga obujete gojzerice, uzmite šuškavac i krenite prema jednoj od 15 odabranih ruta te osvojite mogućnost da nakon hrvatskih planina istražite ljepote i tajne drevnog Peloponeza.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju