Na istočnoj strani Mljeta, u jednoj od najljepših uvala na otoku, na plaži Saplunari tjednima leži nasukana poljska jedrilica koja predstavlja prijetnju netaknutoj prirodi i čistom moru. Plaža na kojoj se vijori plava zastava, vrijedno ekološko priznanje, od iznimnog je značaja i omiljeno mjesto za kupanje, ali zbog brodske olupine u opasnosti je od curenja nate.

"Poljak koji je vlasnik jedrilice ostavio ju je zavezanu još prošle sezone, na vlastitu odgovornost, a problem je u tome što nitko iz općine, županije niti RH, uključujući i sva hrvatska ministarstva ne može naći rješenje kako da se brod makne. Jedrilica ondje stoji više od mjesec dana. Naši otočni, županijski, državni sistemi i sustavi svih vrsta, oblika, struktura, sadržaja i funkcija te važnosti i značaja su nemoćni nad ovim problemom.

Netko bi trebao kontaktirati vlasnika, provjeriti je li jedrilica pustila naftu, spriječiti opasnost od krađe, ali vlada paraliza. U jedrilici bi mogla biti bomba, droga ili truplo, ali nitko to nije provjerio. Tko zna, možda Poljak pokrene tužbu da mu je nestala jahta", priča nam Marin Perković, predsjednik Planinarskog saveza Dubrovačko-neretvanske županije i član PD-a Mljet koji neumorno čisti otok od smeća i olupina, zajedno s Romeom Ibriševićem, predsjednikom ekološke udruga Zelene stope iz Samobora.

Iz godine u godinu PD Mljet i Zelene stope čiste Mljet u suradnji s Općinom Mljet, Komunalnim poduzećem, tvrtkom za odlaganje otpada C.I.O.S., kao i Jadrolinijom, koja im omogućuje besplatan trajekt. Automobilske olupine, kao i drugi otpad, poput zahrđalih kombija, krntija i mašina čisti se iz vrtača, polja, šuma, plaža, kao i iz mora.

"Plažu smo očistili od smeća deset dana prije nego što se jedrilica nasukala i upropastila tih nekoliko kvadrata plaže", napomenuo je Ivo Pitarević iz mljetskog mjesnog odbora, koji redovito sudjeluje u čišćenju otoka te dodaje kako se vlasnik jedrilice oglušio na upozorenja i ostavio brod nepropisno zavezan bez obzira na vjetar i valove.

Načelnik Općine Mljet Đivo Market rekao nam je kako je tražio da se stupi u kontakt s vlasnikom jedrilice te da će u dogovoru s Lučkom kapetanijom Dubrovnik poduzeti daljnje odluke i korake o zbrinjavanju jedrilice. Nadajmo se da će se to što prije i dogoditi te da će olupina prepustiti mjesto onima koji žele uživati u čistom moru i netaknutoj prirodi.


Katastrofa nadomak Zadra: Divlje odlagalište zbog kojeg se pitamo kakvu vodu piju stanovnici tog kraja Lijepe Naše Poličnik - 17 Poličnik - 16 Poličnik - 15 +13 Poličnik - 14

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju