Ove smo se godine vratili početnim korjenima konvencije te se tematski vezali isključivo za Japan. Nadahnuće za ovogodišnje izdanje, koje će se od 14. do 15. rujna održati u Močvari, je Edo period japanske povijesti, najpoznatiji široj publici po samurajima. Edo period vremenski pokriva godine od 1603. do 1868., a najčešće se uz njega spominje najpoznatiji shogun (vladar) Tokugawa Ieyasu. Period obilježavaju ekonomski rast, strogi socijalni poredak, izoliranje od stranih utjecaja, no isto tako i stabilni rast populacije, periode mira bez ratovanja, te uživanje u kulturi, zabavi te umjetnosti. Naravno, u tom periodu, poznatom još i kao Tokugawa shogunatu, najpopularniji su bili vladari sa svojim ratnicima iliti samurajima, te svim pričama koje su proizišle iz tog dijela japanske povijesti, i Bushido načinu života.

Za sudjelovanje u programu ove godine nam se pridružuju kolege iz udruge Makoto te Ichidan udruge, koji će nas provesti kroz pojedine dijelove Edo perioda s predavanjima o samurajima, origamiju iz Edo perioda, i presjeku japanske animacije koja se bavi temama samuraja, a uz njih imamo i pojedinačne nastupe suradnika, Udrugu Talus s boardgame igraonom, Crouch Guard donosi multimedijalnu igraonicu, te gostuju KCE Events, s vrlo popularnim plesnim radionicama.

Svaki dan donosi posebnosti, pa tako nam u goste dolaze kolege iz Siska, koji inače organiziraju SKON, i održati će kviz za sve ljubitelje Japana. U nedjelju imamo dva predstavljanja borilačkih vještina, Društvo japanskog mačevanja KIAI, koji su nam ujedno jedni od sponzora ove godine, te Kyokushinaki Karate Masoyama Zagreb-Gajnice. U programu se nalaze i dva panela, te par interaktivnih aktivnosti, i naravno nezaobilazno cosplay natjecanje, koje uvijek donosi sa sobom pregršt raznoraznih likova i karaktera koje posjetitelji predstavljaju, a natječu se za vrijedne nagrade sponzora: „Here Be Dragons“ (generalni sponzor), „Ginger sushi“, „Time Restaurant & Bar“, te „Exit Games – Escape Rooms“ iz Zagreba.

U večernjem programu ponovno se zabavljamo uz karaoke i Just Dance dionice, koje uvijek donose zagarantiranu zabavu na plesnom podiju, nakon čega slijedi glazbeni party.

Pozivamo sve ljubitelje svega japanskog i ostalih azijskih zanimljivosti da nam se pridruže bez obzira na godine. Ulaz na konvenciju je simboličnih 15,00 kuna po danu. Na web-stranici Pandakona dostupne su informacije o programu, aktivnostima te programska satnica.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju