Danas je objavljen novi izbor Michelinova vodiča za Hrvatsku za 2022. Lijepa Naša, koja zavodi međunarodne putnike svojim priobaljem iz snova, impresivnim bogatstvom svojeg područja i kristalno čistim morem, još uvijek privlači inspektore Michelinova vodiča svojom gastronomijom prepunom svježine i okusa.

Svi restorani s jednom Michelinovom zvjezdicom zadržali su to priznanje. U novom su izboru inspektori htjeli istaknuti stalnu visoku razinu kvalitete koju pokazuju lokalni stručnjaci, zadržavajući zvjezdice dodijeljene tim restoranima u 2021.

Restaurant
360 (Dubrovnik), LD Restaurant (Korčula), Alfred Keller (Mali Lošinj), Nebo (Rijeka), Monte (Rovinj), Agli Amici Rovinj (Rovinj), Pelegrini (Šibenik) i Noel (Zagreb) zadržali su svoj status restorana s jednom zvjezdicom zahvaljujući visokokvalitetnoj kulinarskoj ponudi.

Restorani Draga di Lovrana (Lovran) i Boškinac (Novalja) postižu tu razinu izvedbe čak i s novim kuharom u dotičnim timovima, pokazujući složnost tima i umijeće prilagodbe.

"Naši inspektori osjetili su stalnu kvalitetu kulinarskih iskustava koje nude ti restorani jer su njihovi timovi pokazali redovitost i dosljednost, što pokazuje koliko je taj ključan kriterij važan za dobivanje Michelinove zvjezdice", objašnjava Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelinovih vodiča. "Iz godine u godinu primjećujemo i sve veću predanost restorana i stručnjaka održivijoj gastronomiji, s naglaskom na visokokvalitetne proizvode lokalnog podrijetla, koji su ponos hrvatskog kulinarskog naslijeđa", dodaje Gwendal Poullennec.

Novi restoran nagrađen oznakom Michelin Green Star

Ovo priznanje Michelinova vodiča počelo se dodjeljivati 2020. kako bi se istaknuli restorani koji su posebno uključeni u održiviju gastronomiju, koja se razvija i u Hrvatskoj u novom objektu koji predvodi taj trend, a koji su prepoznali inspektori Michelinova vodiča:

Konoba Mate – Korčula

"Područje je važno za Konobu Mate! U njezinim prostorijama možete kušati jela s gastronomskom tradicijom otoka Korčule i šire, pripremljena od proizvoda uzgojenih na tom području: uglavnom voća, povrća i mliječnih proizvoda."

Novi restoran s nagradom Bib Gourmand u Splitu

Dugoočekivanom izboru restorana Bib Gourmand, koji slavi restorane koji nude nezaboravno kulinarsko iskustvo po pristupačnoj cijeni, pridružio se novi član iz Splita:

Šug – Split

"Različiti okusi Dalmacije na stolu ovog restorana omogućuju vam da u prijateljskoj atmosferi kušate tradicionalna lokalna jela – s kopna i mora. Primamljiva vrijednost za novac!"

U Michelinovu vodiču odabrano je šest novih restorana
U ovom izboru za 2022. čak je šest novih restorana zapelo za oko (i nepce) inspektora Michelinova vodiča:

Taj Mahal – Dubrovnik

"Mnoštvo mesa i povrća, ali iznad svega bosanska gastronomska tradicija kojoj je posvećen cijeli jelovnik."

Johnson – Mošćenička Draga

"Na jednoj od najmodernijih lokacija u sjevernoj Hrvatskoj svježa riba sprema se na jednostavne i tradicionalne načine... ovisno o dostupnosti na tržnici."

Kinoteka – Split

"Ako moderna tehnologija i dalje poštuje lokalne tradicije i proizvode, ovdje ćete pronaći jela koja zadovoljavaju čak i vegetarijance uz jelovnik koji je posvećen upravo njima."

Gallo – Zagreb

"Svježa riba pripremljena na mediteranski i talijanski način te nezaobilazna svježa domaća tjestenina. Ostavite mjesta za njihove nezaboravne deserte."

Nav – Zagreb

"Dugi degustacijski jelovnik iznenađenja tumači hrvatsku kuhinju i njezine izvrsne proizvode."

Il Ponte – Trogir

"Gastronomski izlet koji vas vodi na put tradicije i Mediterana, kreativnih ideja i moderne tehnike."

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju