Međunarodna noć šišmiša i ove će se godine obilježiti u Parku prirode Medvednica 31. kolovoza i 1. rujna, oba dana od 10 do 16 sati u špilji Veternici i uz planinarski dom Glavica.

Špilja Veternica važno je stanište šišmiša. Posjetitelji mogu posjetiti prvih četiristotinjak metara špilje, udaljene tek nekoliko minuta od najbliže tramvajske stanice, svaki vikend… osim u vrijeme kada šišmiši hiberniraju, tada im se ne smije smetati.

Korisni su i slatki, a najveći im je neprijatelj čovjek

Jedini leteći sisavci od ogromne su važnosti za ekosustav. U špilji Veternici obitava čak 18 vrsta šišmiša, a u Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zaštićene zakonom. Kroz brojne aktivnosti koje PP Medvednica priprema za njihovu noć, upoznat ćete ova malena stvorenja i naučiti mnogo o njihovu životu i važnosti za čovjeka.

Noć šišmiša u PP Medvedica - 3 Noć šišmiša u PP Medvedica - 3 (Foto: Shutterstock)

Saznat ćete zašto se kaže da šišmiši lete rukama i vide ušima, koliko ih ima, čime se hrane, što ih ugrožava, kako izgledaju… Šišmiši su i važni bioindikatori zdravog i čistog okoliša, a zašto ih se ljudi boje i zaziru od njih, ne znamo – vjerojatno iz istog razloga iz kojeg se boje mraka. Istina je da se šišmiši imaju puno više razloga bojati čovjeka – jer on im je najveći neprijatelj.

Na samom događanju uz Javnu ustanovu Park prirode Medvednica sudjeluju i udruge i ustanove koje se bave zaštitom šišmiša, Udruga Tragus i JU Priroda grada Zagreba, a ne treba zaboraviti ni vrijedne domaćine planinarskog doma Glavica.

Noć šišmiša u PP Medvedica - 4 Noć šišmiša u PP Medvedica - 4 (Foto: Shutterstock)

A kada bolje upoznate te vrijedne malene (i mekane) noćne letače, mogli biste se u njih i ozbiljno zaljubiti. Odlična vijest je – da ih možete i posvojiti i za samo 23 eura dobiti diplomu: "U špilji Veternici živi moj šišmiš!", iskaznicu koja potvrđuje da ste posvojitelj šišmiša, dva besplatna posjeta špilji Veternici i majicu s crtežom šišmiša. A svom šišmišu možete i nadjenuti ime.

Vidimo se za vikend u Veternici!

  Kuća čudesa: Posjetite bića iz hrvatskih narodnih predaja... i ponašajte se pristojno Muzej zaboravljenih priča - 11 Muzej zaboravljenih priča - 8 Muzej zaboravljenih priča - 9 +3 Muzej zaboravljenih priča - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju