U veljači je u Zagrebu otvoren Matsu, asian fusion restoran koji nudi best of azijske kuhinje i o kojem se, nakon otvorenja u Zaprešiću u ljetu prošle godine puno pričalo, pa samo ga i mi jedva čekali posjetiti.

Ovo je prvi od planirana tri zagrebačka Matsu restorana koji će donose osvježavajuće nov koncept u restoransku ponudu metropole. Kvalitetna hrana, dobro promišljen meni, moderan i ugodan ambijent koji je jednako primjeren za poslovni ručak ili opušteniju večeru i – više nego prihvatljive cijene. Iako će ovo zadnje sigurno privući mnoge, hrana je ono što će ih zadržati.

Matsu - 8 Matsu - 8 (Foto: Matsu)

Matsu se nalazi u širem centru, u Domobranskoj ulici, a smjestio na uglu s kojega ima lijepi pogled kroz dvije staklene stijene koje mu daju neku prozračnost koju prvo osjetite kad uđete. Tamni zidovi, zemljane boje, topli parket i pažljivo birana rasvjeta stvaraju opuštenu i ugodnu atmosferu. Dominiraju ravne linije i decentni dekor, a sve je malo prigušeno, pa vas prirodno tjera da svu pažnju posvetite – tanjuru.

Meni je raznolik, ali relativno kratak - što ulijeva povjerenje, a cijene su iznenađujuće pristupačne, najskuplja stavka na jelovniku je izbor sushija koji stoji 12 eura. Na popisu su jela, ili točnije - hitovi japanske, kineske, indijske, tajlandske i korejske kuhinje, ali izbor je sažet na nekoliko jela po slijedu i dobro probran, na najbolje od svake kuhinje, ali bez pretjerivanja.

Matsu nudi i zanimljiv izbor egzotičnih koktela s poptpisom Filipa Lipnika te izbor japanskih vina, viskija i naravno, sake. Najmanje maštovit dio menija definitivno je pivska lista na kojoj su tek tri-četiri industrijska lagera.

Matsu - 5 Matsu - 5 (Foto: Matsu)

Od predjela možete odabrati tajlandsku kiselo-pikantnu juhu, četiri vrste proljetnih rolica, izvrsne gyoze, nekoliko toplo-hladnih salata, jako dobre bao bunse punjene sporo pečenom svinjetinom ili crunchy piletinom, a na zagrebačkoj lokaciji postoji i zasebna sushi karta na kojoj je i vege verzija sushija s mariniranim tofuom.

Sve što smo probali bilo je svježe, lijepo prezentirano i – uglavnom više nego dobro. Možda nećemo sljedeći put uzeti pohane rolice i malo nam je žao što je wok koji smo probali bio premasan, ali usprkos tome sigurni smo da će Matsu zadovoljiti i poznavatelje azijske kuhinje, ali i novake u otkrivanju umamija dalekog istoka.

Kao glavno jelo nudi se nekoliko vrsta woka, curry, file brancina u panko mrvicama, ražnjići od piletine glazirani teriyaki umakom i naš apsolutni favorit - teriyaki losos.

Matsu - 3 Matsu - 3 (Foto: Matsu)

Za desert uživali smo u mochiju i rižinom pudingu s voćem, a čokoladni hrskavci s umakom od marakuje su nas oduševili.

Osoblje Matsua izuzetno je susretljivo, nenametljivo ali uvijek blizu onda kada poželite nešto upitati, tako da smo otišli ne samo siti, nego i pametniji nego što smo došli.

I rado ćemo se vratiti na ručak ili večeru da probamo ono što smo sada preskočili.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju