Centar za kulturu Trešnjevka i projekt Mapiranje Trešnjevke već tradicionalno, vikendima u svibnju za građane organizira čitav niz šetnji širom grada, a u okviru globalnog projekta Jane’s Walk. Ove godine pripremili smo čak 13 šetnji na različitim dijelovima grada, uz voditelje koji su ih osmislili posebno za ovu priliku. Upoznati svoj grad na neformalan način, pri tome puno saznati, razvijati zdravu naviku hodanja, družiti se, razgovarati sa sugrađanima, sve to je cilj ovih otkačenih i već prepoznatih istraživanja grada.

O projektu "Jane's Walk šetnje u Zagrebu"

Projekt Mapiranje Trešnjevke se preko Centra za kulturu Trešnjevka 2015. godine priključio mreži gradova uključenih u projekt Jane’s Walk sa središtem u Torontu u Kanadi – U travnju/svibnju 2019. godine u projektu sudjeluje 355 gradova iz 56 zemalja sa šest kontinenata! Jane’s Walk šetnje su besplatne lokalno organizirane šetnje tokom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Centar za kulturu Trešnjevka je postao lokalni organizator Jane’s Walk šetnji ne samo za Trešnjevku već i za čitav Zagreb.

Tko je Jane Jacobs?

Jane Jacobs je bila kanadska urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću… jer, kako je rekla, na taj način oni postaju svjesni toga kakvu životnu okolinu zapravo žele. Isticala je važnost i ljepotu bogatih i životnih gradskih pejzaža, “baleta pločnika”, kako ih je ona nazivala, procesa u kojima se razvija poseban odnos između stanara, susjeda i prolaznika koji život ulice čini ugodnim i prijateljskim. Nasuprot jednoličnosti i praznine poslovnih četvrti, otuđenosti širokih prometnica i beživotnosti stambenih kvartova bez adekvatnih javnih prostora, ukazivala je na važnost pješačkih zona i općenito mjesta pogodnih za susrete s ljudima.

Raspored besplatnih šetnji:

• (JW1) 07.05.2021. (petak): „Da mi kompa bude Frane Petrić, frend Ignjat Đorđić, prijatelj Marulić, k’o buraz Ruđer Bošković: Hrvatski latinisti na zagrebačkom asfaltu“, voditelji Mislav Gregl i Tamara Tvrtković, sastanak u 18h na Marulićevom trgu (kod spomenika Marku Maruliću)
• (JW2) 08.05.2021. (subota): „Sveučilišna aleja“, voditelji su studenti Studija povijesti umjetnosti (Mislav Franc, Sara Ivanković, Barbara Kao, Ana Klem, Marija Lucija Marohnić, Karla Dorkić, Anouk Taylor, Vida Zlatić, Luka Meštrić, Hana Modrić) te njihova mentorica prof. Jasna Galjer, sastanak u 10h ispred Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3
• (JW3) 08.05.2021. (subota): „Stara Peščenica – vrtni grad“, voditeljica Lana Bunjevac, sastanak u 16:30h ispred pošte na Kennedyjevom trgu 11 (tramvajska stanica Harambašićeva za linije 1, 9 i 17)
• (JW4) 09.05.2021. (nedjelja): “Knjigama naših ulica“, voditeljica Margareta Peršić (udruga „Lastin rep“), sastanak u 17 sati na glavnoj autobusnoj stanici u Botincu (Ulica Baščanske ploče). Preporučamo dolazak autobusnom linijom 110 sa polaskom sa Savskog mosta u 16:45.
• (JW5) 13.05.2021. (četvrtak): „Zeleni mikroambijenti Knežije“ voditelji Ana i Veljko Armano Linta, sastanak u 18h sati kod trgovine “Dm”, Davorina Bazjanca 1.
• (JW6) 14.05.2021. (petak): „Sedam palmi u kvartu bez imena“, voditelj Saša Šimpraga, sastanak u 18h kod fontane na Kvaternikovom trgu.
• (JW7) 15.05.2021. (subota): „Prečko, najglazbeniji dio Zagreba“, voditeljica Nada Bezić, sastanak u 10h u Parku Emila Cossetta u Prečkom (pored Shopping centra Prečko).
• (JW8) 15.05.2021 (subota): “Mramor, kamen i željezo Medvednice'', voditelj Tomislav Popović, sastanak u 15:50h na Mihaljevcu (na šetnju krećemo autobusom ZET-a linije 140 koji kreće u 16h).
• (JW9) 21.05.2021. (petak): „Borongajski lugovi – raznolikosti se privlače“, voditelj Domagoj Augusta, sastanak u 18 sati kod Sportske dvorane „Peščenica“ na spoju Ulice grada Vukovara i Ulice grada Gospića (tramvajska stanica Ferenščica za linije 2, 3 i 13).
• (JW10) 22.05.2021. (subota): “Vrijeme je za druženje na Družincu!”, voditelj je Vanja Radovanović, sastanak je u 17h na parkiralištu iza benzinske pumpe “Ina” u Aleji grada Bologne kod Gajnica. Preporučamo dolazak autobusnom linijom 119 sa polaskom sa Črnomerca u 16:45.
• (JW11) 23.05.2021. (nedjelja): „Izlozi trgovina u centru kroz dva stoljeća – od Radićeve preko Trga bana Jelačića i Ilicom do Medulićeve“, voditelj Mladen Perušić, sastanak u 10h ispred apoteke u Kamenitoj ulici (pored Kamenitih vrata).
• (JW12) 28.05.2021. (petak): „Šetnja uz potok Vuger (Sesvete)“, voditelj je Marijo Spajić, sastanak u 10h na parkiralištu bivše mesne industrije “Sljeme”, Kelekova 2.
• (JW13) 29.05.2021. (subota): „Od šume vidjeti drvo“, voditelji su članice udruge „Zeleni klik“ Daša Filipčić i Nikolina Turčinović Dupor. Sastanak je u 10h pored Dječjeg vrtića “Sunčana” u Vrbanima, na mjestu gdje Lopatinečka ulica dodiruje potok Vrapčak.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju