Festival knjiga i planina "Brdo knjiga" okuplja pisce, urednike, izdavače, planinare, penjače, hodače, sve one nadahnute prirodom, povezuje planine i knjige te želi približiti literaturu onima koji vole planine i planine onima koji uživaju u čitanju.

Drugo izdanje Brda knjiga, festivala za ljubitelje planina, knjiga i vedrog duha, održat će se u Samoboru i okolnom gorju od 18. do 21. svibnja. Samobor, grad uz koji je vezan začetak hrvatskog planinarstva, pokazao se već prošle godine idealnim domaćinom ovakve manifestacije. Inicijatori i kreativni motor festivala su Željko Žarak i Milan Majerović-Stilinović, organizator festivala je izdavačka kuća Libricon d.o.o., jedini specijalizirani izdavač knjiga planinske i putopisne literature u Hrvatskoj, a suorganizator POU Samobor.

Bogat festivalski program održavat će se u nekoliko samoborskih kulturnih i obrazovnih institucija te Parku prirode Samoborsko gorje – Žumberak. U Centru za mlade Bunker bit će postavljene prigodne izložbe, organizirana predstavljanja knjiga i TV serijala, okrugli stolovi i glazbeni program.

Književni gosti festivala redom su hodači, planinari i alpinisti, autori knjiga poznati svakom zaljubljeniku u planine. Na ovogodišnjem izdanju festivala svoje će knjige predstaviti Stipe Božić, Ana Lemić, Milan Majerović-Stilinović, Zdenko Bašić, Tatjana Šavorić, Ranko Dragičević, Nikola Horvat, Damir Šantek i Tomislav Dolušić, a iz Slovenije će im se pridružiti alpinističke legende i autori Iztok Tomazin i Andrej Stritar.

Moderatori i sudionici okruglih stolova također su pisci, prevoditelji i urednici bitno određeni planinama: Edo Popović, Ivica Prtenjača, Roman Simić, Branislav Oblučar, Alan Čaplar, Drago Glamuzina, Andrej Ribičić i Željko Žarak.

Novost je da ove godine na brdo dolaze i glumci. Ulomke iz kultne britanske knjige "Živa planina" autorice Nan Shepherd čitat će Doris Pinčić Guberović. Dijelove "Penjačevih zapisa", nove knjige Stipe Božića, čitat će Vedran Mlikota, a Alen Šalinović čitat će ulomke iz novog romana Milana Majerovića-Stilinovića, "Srce mog medvjeda".

Izletnička skupina Vrapci, koju čini osmero renomiranih likovnih umjetnika, predstavit će svoju multimedijsku izložbu "Vrapci na brdu", a samoborska knjižnica, muzej i Strukovna srednja škola također nude zanimljiv program.

Naravno, festival (i) planina ne bi bio potpun bez pohoda u prirodu. U subotu 20. svibnja ide se na izlet u Park Prirode Žumberak, a u nedjelju 21. svibnja organizirana je pješačka tura u Samoborsko gorje, pogađate, također ne obična. Ova tura, nazvana "kulturno uzdizanje", praćena glazbom i isprekidana čitanjem knjiga, završava feštom za sve posjetitelje i prijatelje festivala.

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a za izlete je potrebna prijava organizatorima.

Novosti i najave možete pratiti na festivalskoj Facebook stranici https://www.facebook.com/BrdoKnjigaFestival i na službenoj web-stranici www.brdoknjiga.com.

Vidimo se u Samoboru!

Čovjek koji je prohodao "pola" Amerike: Nikola Horvat Tesla o novom filmu, hodanju, životu i brojevima Nikola Horvat Tesla: Why do I hike 2 - 19 Nikola Horvat Tesla: Why do I hike 2 - 18 Nikola Horvat Tesla: Why do I hike 2 - 17 +14 Nikola Horvat Tesla: Why do I hike 2 - 16

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju