Tko ne zna, saznat će u Marini kod Splita 15. srpnja. U osvajačkom pohodu Osmanlija na Marinu davne 1657. godine, ovo je mjesto od Turaka spasilo 30 naoružanih žena obučenih u muške odore.

Dramsko uprizorenje povijesne bitke Marinaca i Osmanlija održat će se u autentičnom srednjovjekovnom ambijentu 15. srpnja (subota) 2023. godine od 21 sat u centru Marine.

Najpoznatije ratnice bile su dvije mlade udovice, Kate Despotova i Matuša Škriljina te Jele Marunova koja je zapalila je nekoliko bačvi baruta i tako ubila veliki broj neprijatelja. Zato će i naglasak u ovoj kazališnoj večeri biti na heroinama i herojima mjesta,

Ovaj događaj povod je za očuvanje stoljetne tradicije i povijesti, kao i evociranju hrabrosti žena u borbi protiv Turaka čime su pokazale svoju snagu, otpornosti i ustrajnost.

Ovogodišnje uprizorenje Marinske bitke značajno će doprinijeti i kulturnoj i turističkoj ponudi Marine. Uz vizualnu atraktivnost, povijesni sadržaj i talentiran tim koji potpisuje ovu povijesno-ambijentalnu predstavu, nadamo se da ćemo svjedočiti još jednoj tradiciji u nastajanju.

U predstavi u produkciji KU "Marko Marulić" i Štajner muzike i filma, uz dramaturški doprinos dr. sc. Ozane Ramljak, produkciju potpisuje Luka Perković, režiju Robert Kurbaša, originalnu autorsku glazbu Miki Nopling, a igraju Ana Uršula Najev i Lovre Kondža, Ivana Župa, Mate Tavrić, Marijan Grbavac, Dijana Ivić Kundid, Dijana Rinčić, Katarina Kazoti Jerković, Mate Elezović, uz sudjelovanje balerina Plesnog teatra Split u koreografiji Branke Trumbić, Povijesne postrojbe Kliški uskoci, "Marinke i Marinci", KUU "Andrija Matijaš Pauk", Ratnih Veterana Marinski Pauci, članova DVD-a Marina i Torcide marinski kraj.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju