Sa suncem su se diljem Lijepe Naše pojavili i brojni festivali, kao i događanja na kojima možete uživati, učiti, volontirati - ili jesti i piti. Pogledajte što se događa u Hrvatskoj ovog tjedna. 

Zagreb i okolica

16. Subversive festival

14. - 29. svibnja

Ovogodišnja tema festivala Od distopije do utopije: sve je još uvijek moguće okupit će intelektualce iz cijelog svijeta, aktiviste i ljubitelje filma na više zagrebačkih lokacija. Više o filmskim i diskurzivnim programu, diskusijama, panelima i predavanjima potražite na stranicama festivala.

Pizza Festival

18. – 28. svibnja.

Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera čeka vas deset kućica za deset dana uživanja i isprobavanja talijanskih delicija po recepturama vrsnih chefova. Više o festivalu doznajte ovdje.

Zagreb Book Festival 

22. – 26. svibnja

Festival koji već tradicionalno okuplja književnike, publiciste i kreativce ove se godine bavi temom promjena, kako u nama tako i u odnosima s drugim ljudima. Ovdje potražite program.

Greencajt festival

24. i 25. svibnja

Najveći zeleni festival u regiji održat će se u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu. Na ovogodišnjem Greencajtu očekuje se više od 80 govornika iz 12 zemalja svijeta koji će se baviti temama održivosti.

Cest is d'Best

27. svibnja

Međunarodni ulični festival Cest is d'Best dovest će na gradske ulice i trgove ljude dobre volje, bilo da su izvođači ili gledatelji. Ovdje potražite program.

Najs Mojo Buvljak: second-hand fashion & vinyls

27. svibnja

Buvljak potražite na terasi Mojo bara u Martićevoj ulici od 10 do 18 sati, a osim second-hand odjeće možete obnoviti i kolekciju vinyla. Više doznajte ovdje.

Medvednica: Patuljci pojma nemaju!

27. svibnja

Ako vam je dosta već dobro poznatih planinarskih staza, krenite na izlet s HPD Kapela, od Vidovca nemarkiranom stazom do Oštreca i Gorščice prema Hunjki pa do Puntijarke. Planirano vrijeme hodanja je osam sati, a detalje doznajte ovdje.

Festival vina - MoslaVina Kutina

26. – 27. svibnja

Na jednoj od najvećih vinskih manifestacija u Moslavini ove će se godine naći brojni sadržaji - poput izložbe vina i vina izvornih sorti, predstavljanja lokalnih vinara i drugih zanimljivosti. Posjetitelji mogu sudjelovati na stručnim predavanjima, prezentacijama, kao i kulturno-zabavnim i gastronomskim sadržajima. Program manifestacije održavat će se kroz cijeli mjesec svibanj, a najvažniji dani manifestacije su 26. i 27. svibnja na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana u Kutini, Vinskom dvoru i Galeriji Muzeja Moslavine.

Split/Ilustracija Split/Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Istra, Primorje i Dalmacija 

Seasonal Food & Wine

19. svibnja do 1. lipnja

Od 19. svibnja do 1. lipnja, u sklopu gourmet manifestacije "Seasonal Food & Wine'', na jelovnicima najpoznatijih restorana u Rovinju i Balama pronaći ćete spoj autentične istarske kuhinje i njezinih modernih varijacija koje su upotpunjene i dodatnom vinskom ponudom. Sva vrhunska jela po promotivnim cijenama spravljaju chefovi poznatih i nagrađivanih restorana u Rovinju i Balama Više informacija potražite ovdje.

Predavanje o speleologiji

22. svibnja

Predavanje o speleologiji koje uključuje kratki povijesni prikaz za područje Dalmacije, kao i pokoju riječ o ekologiji, održat će vrsni speleolog Tonči Rađa u Hvaru. Više informacija potražite ovdje.

Šibenik Spring by Staropramen

23. - 27. svibnja

U šibenskom perivoju Roberta Visianija održat će se omiljeni food festival. Osim slasnih zalogaja očekuju vas i brojni koncerti. Više doznajte ovdje.

Festival održivosti, Rijeka

26. i 27. svibnja

U parku Nikole Hosta ljubitelji prirode mogu sudjelovati na raznim prezentacijama, kao i predavanjima na temu održivosti.

Krk Etno Fest: Pul Kaštela

26. – 28. svibnja

Spoj kvalitetne autohtone glazbe i kulturno povijesnih lokacija pronaći ćete na festivalu u gradu Krku. Osim koncerata vrhunskih glazbenika čeka vas i radionica pjevanja. Više doznajte ovdje.

Dobrinj Outdoor: besplatne vođene šetnje

27. svibnja

Turistička zajednica Općine Dobrinj ovoga proljeća organizira vođene šetnje po planinarskim stazama Dobrinjštine. Tijekom četiri datuma u svibnju (ponedjeljak 1. 5. te subote 6. 5., 13. 5. i 27. 5.), upoznajte taj kraj od unutrašnjosti pa sve do mora. Šetnje su besplatne za sve sudionike, uz obveznu prethodnu prijavu.

Proljetni Đir Punat

28. svibnja

Bike Centar Krk i Nikola Radovčić pozivaju vas da im se pridružite na điru po makadamskim stazama preko Kornića do Vrbničkih vinograda. Više o biciklijadi doznajte ovdje.

Jelsa Wine Olive & Heritage festival

25. – 28. svibnja

Na ovogodišnjem 4. festivalu Vina, Maslina i Baštine možete bolje upoznati bogate okuse i kulturno nasljeđe Jelse na otoku Hvaru. Nagrađivana vina i maslinova ulja lokalnih proizvođača, kao i dalmatinska kuhinja, bit će popraćena i raznim kulturnim i glazbenim nastupima.

Književni festival LITaf 

25. do 27. svibnja

Književni festival LITaf okuplja regionalne i nacionalne književnike, prozaiste i pjesnike te prevoditelje u Zadru. Tema ovogodišnjeg programa je "početak", a publika će imati priliku iz prve ruke čuti nešto o književnim počecima autora i prevoditelja i što znači doživljavati književnost kao "prozor u svijet".

Uvati Vitar bike maraton 2023.

26. - 28. svibnja

Šesto izdanje brdsko-biciklističkog maratona Uvati Vitar održat će se u Sutivanu na otoku Braču od 26. do 28. svibnja. Više doznajte ovdje. 

Tečaj ronjenja na dah, Split

27. i 28. svibnja

Dva instruktora/trenera ronjenja na dah i nova flota garantiraju puno sigurnog ronjenja, dobru zabavu, nova iskustva i nezaboravne doživljaje, a detalje potražite ovdje.

Akcija čiščenja Otok Krapanj

27. svibnja

Želite li učiniti dobro djelo za prirodu, dođite na akciju čišćenja šetnice i rive otoka Krapnja, a snagu vratite dalmatinskim ručkom. Više detalja doznajte ovdje. 

Vino/Ilustracija Vino/Ilustracija (Foto: Unsplash)

Slavonija i Baranja 

Panonski festival knjige

24. svibnja

Panonski festival knjige (PFK) u Osijeku spreman na 1900 četvornih metara sportske dvorane Gradski vrt posjetiteljima ponuditi više od 40 izlagača, brojne književne novitete, promocije knjiga, susrete s autoricama i autorima, dječje programe i radionice. Ukupno je osmišljeno više od 50 atraktivnih programa

Večer vina & umjetnosti

26. svibnja

U Parku kralja Držislava (kod Školjke) očekuje vas sljubljivanje vina, umjetnosti i prekrasnog ambijenta. Više doznajte ovdje.


Hrvatska Volontira (Proljeće u Požegi)

27. svibnja

U parku kod kipa Nikole Tesle u prigodnom programu građani će imati priliku informirati se o različitim volonterskim aktivnostima koje potiču društveni razvoj te uključiti se u razne kreativne i sportske radionice i natjecanja, kao i vatrogasne vježbe. Kliknite ovdje za više detalja. 

7 recepata idealnih za svaki dan u ovome tjednu u kojima ćete uistinu uživati Cheesecake bez sira Vegetarijanska musaka s lećom Američki gulaš +0 Isprobajte prženi krumpir sa slaninom koji se jede u Njemačkoj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju