Dok jedva čekamo treći Asian Street Food Festival doznajemo prve detalje i velika iznenađenja koja donosi!

Ove godine među 11 izlagača, pored poznatih i omiljenih kućica, stižu i nova zvučna imena poput Noela i chefa Ivana Temšića, zatim chefa Maria Mihelja, a tu je i talentirani pastry chef Juraj Klepić s najnovijom svjetskom ekskluzivom te Maki Nagayoshi iz jedinstvenog Pink Pig restorana koja će održati kulinarsku radionicu.

Bliži nam se treći Asian Street Food Festival, prvi i jedini festival posvećen azijskim kulturama, običajima, glazbi i gastronomiji. I ove godine dom će mu biti u srcu Zagreba, na predivnom Trgu Josipa Jurja Strossmayera, a u novim egzotičnim delicijama i raznolikom popratnom programu moći ćemo uživati od 23. do 29. travnja.
Azijski kontinent obuhvaća čak 51 zemlju i nemoguće je pobrojati koliko različitih kuhinja jer svaka od njih ima brojne varijacije: od kineske, japanske, korejske, preko tajlandske, vijetnamske i filipinske do indijske, pakistanske i nepalske te arapske, turske i iranske kuhinje. Stoga ne čudi kako je zanimanje publike za Asian Street Food Festival iz godine u godinu sve veće, a inspiracija i kreativnost svih sudionika redovito nadmašuje očekivanja.

Svoje premijerno predstavljanje na Asian Street Food Festivalu ove godine ima Noel*, prvi zagrebački restoran okrunjen Michelinovom zvjezdicom, zatim šrilankanski Curry Bowl koji već više godina ponosno drži prvo mjesto na zagrebačkom TripAdvisoru. Nakon što je cijelu Hrvatsku i šire zaludio Dubai čokoladom, na Asian Street Food Festival stiže i mladi kreativni pastry chef Juraj Klepić s još jednom svjetskom ekskluzivom - Fry Dubai. Na Strossmayerovu trgu svoju će azijsku premijeru imati i proslavljeni chef Mario Mihelj, a s novim kreativnim jelima vraćaju se i miljenici publike: Purple Monkey s neodoljivim Gyoza barom, zatim SoHo koji će uz novitete ponuditi i svoja dva poznata hit jela: SoHorrito (sushi burito) i Shrimp Tempuru. Ponovno stiže i uvijek inovativni i posve drukčiji Jellyfish in Space te vječno nasmijani, brzi i tako slasni Thai Thai. Njihove klasike ali i novitete s veseljem iščekujemo. Ljubitelji japanskih streetfood slastica na svoje će doći na kućici koja će nuditi neodoljive Harajuku crepes - tanke i mekane palačinke punjene kremastim soft serve sladoledom, svježim voćem i šarenim dodacima. A u ponudi će imati i matcha sladoled, sladoled od crnog sezama te Tanghulu - karamelizirano voće na štapiću koje krcka pod zubima.

Kućica Noel by Ivan Temšić jedna je od svakako najiščekivanijih. Noel* u vidu "street food" festivala pod vodstvom Ivana Temšića pokazuje svoju kreativnost na malo drugačije načine, ovaj put u orijentalnom stilu, maksimalno se fokusirajući na klasična i prepoznatljiva azijska jela u "street" izdanju. U ponudi će imati Katsu Sando (pohana piletina, salata od kupusa, kimchi majoneza, domaći pomfrit), zatim Gyoze (tjestenina punjena svinjetinom i sezonskim povrćem, domaći teriyaki umak, chilli ulje, ulje od đumbira i limunske trave), bit će tu i Korejska pržena pileća krilca s gochujang umakom, zatim PorkBelly Bao (sporo kuhana potrbušina, domaći BBQ umak, salata s miso dresingom i hrskava svinjeća kožica) te izdašni Yakitori škampi (domaći ravni kruh, mladi luk, XO umak i majoneza od limete).

Prvi put na Asian Street Food Festival stiže i Curry Bowl sa šrilankanskim specijalitetima. Ubrzo po otvaranju 2015. godine postao je omiljeno mjesto za brojne Zagrepčane, a zbog atraktivne lokacije i renomea, također ga svake godine pohodi velik broj turista. Uskoro će u Zagrebu biti otvorena dva nova Curry Bowla, kojima će pokriti druge dijelove grada i upoznati ljude sa šrilankanskim specijalitetima, a do tad svim posjetiteljima Asian Street Food Festivala ponudit će: Pileće rolice servirane s curry majonezom, zatim pileći, juneći i Kotthu od crne svinje. Moći ćemo uživati i u njihovoj sjajnoj prženoj riži s piletinom, junetinom, svinjetinom, jajima ili povrćem, tu je naravno i Pileći curry s kuhanom rižom i pol sambolom, zatim Curry od crne svinje s kuhanom rižom i chutneyjem od ananasa, te Veganski curry s kuhanom rižom i pol sambolom.

Jellyfish in Space, street food i cocktail bar koji više od pet godina uspješno djeluje u Zagrebu već se proslavio na Asian Street Food Festivalu sa svojim bao bunsima za koje postoji red od otvaranja pa do kraja dana. “Ove godine smo pripremili jednu posebnu fuziju u kojoj ćemo bunsima dati i domaći, hrvatski štih, pa će tako svi posjetitelji moći probati bao bunse pašticada u kombinaciji s kimchijem i umakom od manga. Zvuči iznenađujuće i zanimljivo, a i okusom je pravo savršenstvo”, otkrivaju nam. Osim Bao buns pašticade imat će i Bao buns pulled pork, Bao buns shrimp surimi te Bao buns losos tartar. Kao i prijašnjih godina, publiku će iznenaditi s nekoliko koktela koji će se lijepo spariti s bunsima.

Ljubitelje vrhunskih slastica kakve spravlja Juraj Klepić opet očekuje svjetska ekskluziva na kućici Gdje je Jura. Mladi pastry chef ovaj put stiže s desertom Fry Dubai (gelato od pistacije, kadaif, pasta od pistacije, mliječna belgijska čokolada, yuzu gel i pistacija). Riječ je o doista jedinstvenoj slastici, ističe Juraj Klepić, dodajući da nitko u svijetu ne poha sladoled u kadaifu i bjelanjku. Na Asian Street Food Festivalu ponudit će i Tropic Fry Gelato (gelato od vanilije, mango, marakuja, crumble i kokos), zatim Dubai jagode (jagode, pistacija krema, kadaif, belgijska mliječna čokolada), a imat će naravno i svoju slavnu Dubai čokoladu u pločicama.

Raznoliku i bogatu gastronomsku ponudu svojim će kreativnim autorskim koktelima pratiti svima omiljeni Ginglebells jer njihovi vrsni barmeni pored svojih slavnih klasika spremaju i nove autorske mikseve. Centralni bar će se kao i uvijek brinuti da nitko ne bude žedan svojom bogatom ponudom vrhunskih vina, piva i žestokih pića, domaćih rakija i Spritzeva, te bezalkoholnih napitaka.

Organizatori su priredili i impresivan zabavni program, te kreativne i edukativne radionice. Za izvrsnu glazbu i atmosferu brine se legendarni Ozren Kanceljak koji je okupio najbolje DJ-e koji će uživo stvarati nezaboravnu atmosferu tijekom cijelog trajanja festivala, u najavi je i Staropramen Silent kino, te dvije izuzetno atraktivne kulinarske radionice. Maki Nagayoshi iz jedinstvenog Pink Pig japanskog restorana u zagrebačkoj Branimirovoj ulici održat će radionicu mochi pudinga, a Nastasja Chiara Petrić pak vodi atraktivnu Kikoman radionicu. O svim detaljima glazbenog programa, terminima kino projekcije i radionica, više ćemo otkriti već iduće srijede, kada će sve svoje adute za Asian Street Food Festival otkriti chef Mihelj, ali i SoHo, Thai Thai te Purple Monkey.

U međuvremenu za sve novosti zapratite Asian Street Food Festival na Instagramu i Facebooku.

Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 23. do 29. travnja 2025.
Radno vrijeme: pon-pet 12 - 24, sub-ned 11 - 24 sati
Ulaz: besplatan