Institut za ekonomiju i mir analizirao je 163 države svijeta i teritorije u kojem živi 99,7 posto populacije kako bi odabrao najmirnija mjesta za život. Lista najmirnijih mjesta za život Global Peace Indexa 2020 napravljena je na temelju triju glavnih kriterija: društvene sigurnosti, količine unutrašnjih i međunarodnih sukoba te stupnja militarizacije.

Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju snažnu valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i osobni osjećaj sreće.

Finska Zanimljivosti 11 razloga zbog kojih su Finci najsretniji narod na svijetu

Desetu godinu zaredom titula najmirnije zemlje svijeta dodijeljena je Islandu. U državi živi oko 365.000 stanovnika, pa Islanđani nemaju svoje vojske. Imaju nisku stopu zločina u zemlji, visoku stopu zaposlenosti, impresivan obrazovni sustav i sustav socijalne skrbi. Štoviše, čak 97 posto građana opisuje se kao pripadnici srednje ili visoke radničke kase. Brzo su reagirali i na prvi val pandemije koronavirusa te zatvorili svoje granice kako bi smanjili širenje opasne bolesti.

Novi Zeland našao se na drugom mjestu ljestvice najmiroljubivijih država svijeta, a treće mjesto dodijeljeno je Portugalu, koji nadmašuje prosjek industrijaliziranih zemalja u pogledu stanovanja, ravnoteže poslovnog i privatnog života, osobne sigurnosti, ali i kvalitete okoliša.

Slika nije dostupna Putovanja Je li ovo najsretniji grad? Biser u kojem državna služba radi samo do srijede

Najveći broj na popisu top 10 zemalja najmirnijih mjesta za život dolazi iz Europe. Uz Island i Portugal na ljestvici se nalaze i Austrija, Češka, Danska te Švicarska. Šesto mjesto rezervirano je za Kanadu, sedmo za Singapur, a na devetom se nalazi Japan.

A gdje se nalazi Hrvatska? Institut za ekonomiju i mir smjestio ju je na visoko 26. mjesto ljestvice. Naši susjedi Slovenci, pak, najbolje su rangirani iz regije, a nalaze se na visokom 11. mjestu najmirnijih mjesta za život. Srbija se nalazi na 51. mjestu ljestvice, Crna Gora na 69. mjestu, a Bosna i Hercegovina je 79. na popisu.

Kava Zanimljivosti Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade srijedom?

10 najmiroljubivijih nacija svijeta prema 2020 Global Peace Indexu:
1. Islanđani
2. Novozelanđani
3. Portugalci
4. Austrijanci
5. Danci
6. Kanađani
7. Singapurci
8. Česi
9. Japanci
10. Švicarci

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju