U nekoliko istraživanja otkriveno je kako se Sinop smatra najsretnijim turskim gradom. Osjećaj zadovoljstva pripisuje se prije svega fantastičnom geografskom položaju na sjeveru Anatolije, odnosno na poluotoku Boztepe uz Crno more. Sinop je ispresijecan plažama i pitoresknim brdovitim krajolikom koji privlači velik broj turista.

Ovo je tip grada u kojem svi znaju svakoga. Mirno je i nitko se ne miješa u tuđa posla. Iako ceste nisu za pohvalu, a nedostaje i prometne signalizacije, automobili voze bez većih problema i stresa.

Većina lokalnog stanovništva ionako radije pješači, jer ne postoji žurba da se igdje stigne.

Novinar Joshua Allen s BBC-a rekao je kako su mu lokalci priznali da se to najbolje vidi na predstavnicima državne službe koji rade samo do srijede, odnosno tri dana u tjednu, iako to neće javno priznati.

Mnogi vjeruju da Sinopljani obožavaju biti na otvorenom i uživaju u suncu jer nesvjesno oponašaju Diogena koji je rođen upravo u njihovom gradu. Slavni filozof vjerovao je da se treba živjeti u skladu s prirodom.

Legenda kaže kad mu je u posjet došao Aleksandar Veliki i pitao ga što želi, cinični Diogen odgovorio je da mu se makne s puta, jer mu zaklanja sunce.

Diogen je vjerovao da čovjek može biti sretan iako nije imao ovozemaljskih dobara, a spavao je u drvenoj bačvi.

Ne čudi što ni Sinopljani ne mare za razlike u financijskim prihodima. Bili siromašni ili bogati, većina posjećuje iste kafiće, piju kavu ili čaj i jedu pecivo simit od sezamovih sjemenki.

Nikoga ne iznenađuje što se u centru grada ističe kip ovoga slavnog filozofa.

U Sinopu vrijedi vidjeti i zatvor u kojem su svoje kazne izdržavali slavni književnici Sabahattin Ali i Refik Halit Karay, crkvu Balatlar kao i džamiju koju je dao sagraditi sultan Aladdin Keykubat. Od centra grada 11 kilometara je udaljen i Hamsilos – jedini fjord u Turskoj.

U fotogaleriji pogledajte neke od najpoznatijih dijelova najsretnijeg turskog grada i istoimene provincije kojoj pripada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju