Plaćanje računa u hotelu može biti kao lutrija ako se ne raspitate na vrijeme što se sve plaća. To osobito vrijedi ako idete u resorte u kojima je često nejasno koje su sve usluge uključene u cijenu. Čistog računa i duge ljubavi radi najviše se isplati biti otvoren i zatražiti jasnu informaciju.

Skupi znak pažnje

Bočica vina ili piva, voće i čokolada nisu uvijek besplatni znak dobrodošlice. Prije nego krenete tražiti otvarač provjerite što piše na poruci – „complimentary ili „welcome“ su dobar znak, ali ako se spominje ponuda bara ili nešto slično bolje je provjeriti prije nego što popijete nešto što u trgovini stoji pet puta manje.

Koliko je parking? 

Putujete li automobilom, prije rezervacije smještaja korisno je provjeriti da li se hotelski parking plaća. Cijene po danu parkinga lako se mogu popeti na stotinjak kuna, a kad se sve zbroji i oduzme ponekad je bolje dati više novca na bolju lokaciju ili udobniji krevet.

Napuhani restorani 

Nerazumno skupi hotelski restorani u kojima kuhinja ne vrijedi tih novaca, još su jedan od niza načina na koji vlasnici pune svoje bankovne račune. Osobito ako su jedini u blizini pa doista mogu naplatiti koliko žele jer uvijek ima gostiju koji će biti dovoljno gladni da ne posebnu za menijem kako bi prethodno provjerili cijene. Neki hoteli se služe trikovima pa ostavljaju razumne cijene glavnih jela, ali zato cifre za pića i salate idu u nebo.

Cijena dostave 

Udobnost se naplaćuje pa prije nego što naručite sendvič ili bocu vina u sobu provjerite ima li i dostava svoju cijenu. Politika kuće može biti i napojnica koja iznosi 20 posto od računa.

Hotel Hotel (Foto: Guliver/Thinkstock)

Naknada za resort 

Ima li vaš hotel riječ „resort“ u nazivu nije neuobičajena praksa da ćete morati platiti obaveznu dodanu naknadu koja može uključivati pristup internetu, parkiranje – ali i samo vašu odluku da odsjednete kod njih.

Internet u sobi 

U civiliziranom svijetu danas više-manje svi imaju bežični Internet, ali u nekim hotelima ćete ga morati platiti. Jedan od trikova je isticanje besplatnog interneta, ali kad ga poželite u sobi hotel će vam ispostaviti račun jer je besplatan samo u zajedničkim prostorijama.

> 6 najljepših plaža Europe koje se nalaze u Hrvatskoj

Odustajanje od putovanja 

Uvijek je dobro provjeriti naplaćuje li hotel prekid rezervacije sobe i odustajanje od smještaja. Kako vam ne bi skinuli novac s kartice upitajte ih u kojem je vremenskom roku to moguće učiniti.

Smještaj za ljubimce 

Hoteli koji primaju pse često gostima to najčešće i naplaćuju. Raspitajte se utječe li veličina psa na konačan iznos te postoje li dodatni skriveni troškovi.

> Otkrijte imate li dovoljno mjesta za noge u avionu prije nego što kupite kartu za let

Kašnjenje košta 

Odlučite li napraviti raniji check-in ili kasniji check-out neki hoteli će vam to srdačno omogućiti, ali i dobro naplatiti. Imate li izbora, bolje je izbjeći takve situacije i potrošiti novac na ono u čemu uživate.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju