Kako najbolje uživati u omiljenom napitku od grožđa, što je prihvatljivo a što ne, na kraju krajeva sami ćete procijeniti prema svom guštu.

1. Ne bojte se staviti crno vino u hladnjak

Ideja o posluživanju crnog vina na sobnoj temperaturi je jednostavno zastarjela. U redu je kad se vino nalazi na petnaestak celzijevaca, ali kad ga je previše zagrijano, nikako nije dobro. Istina je kako toplo vino pruža življi i bolji okus, ali ako je pretoplo gubi snagu okusa.

2. Ni bijela vina nije potrebno zamrzavati

Da, pravilo da bijela vina trebaju biti hladna nije pogrešno, no ne pretjerujte. Samo jeftinija vina ili ona niže kvalitete trebaju biti dosta hladna, ali ako pijete neko fino bijelo vino, temperatura može biti jednaka kao i kod crnog.

3. Pijte vina u čaši za konjak

Ne svaki put, ali ako želite vino dobro promiješati u čaši i popiti ga poput profesionalca, u restoranu slobodno pitajte da vam ga posluže u čaši za konjak.

4. Ne umišljajte kako znate točan okus vašeg omiljenog vina

Primjerice, možete zaključiti kako vaš Pinot ima neobičan okus i početi prigovarati konobaru zbog toga, ali razlog tome može biti i zemlja porijekla, jer sađenje istog grožđa u Americi, Francuskoj i Hrvatskoj ne mora dati i jednaki okus vinu.5. Instalirajte vinske aplikacije na mobitel

Da, danas postoje aplikacije za apsolutno sve, pa tako i za vino. Aplikacije vam mogu pomoći pri odabiru vina za prijatelja, pri odluci koje vino ide uz određeno jelo, gdje naći neke rjeđe boce…

6. Nemojte misliti da hrana koja ide uz vaše vino mora biti uobičajena

Dobra hrana i dobro vino uvijek idu zajedno, tako da zapovijedi poput 'crno vino uz biftek' ili 'bijelo vino uz ribu' zapravo i nemaju smisla. Mnogi chefovi se kunu kako postoje sjajna crna vina koja se sljubljuju uz ribu i bijela koja idu uz biftek, tako da, slobodno probajte i te kombinacije.

7. Ne odričite se lokalnih vina

Ma nemojte, kad vidite kako vino nije proizvedeno u nekoj vinski priznatoj regiji, vi odmah znate da ono ne valja? Nemojte vjerovati ovakvim glupostima, jer postoje neka vina proizvedena u najboljim dijelovima Francuske koja blago rečeno, ne valjaju.

8. Vino može biti sjajno, ali se već jednom smirite

Vino je tu da ga popijete i uživate u njemu, a ne da cijelu večer pričate dubokoumne stvari vezane uz njega i donosite zaključke kako nema života bez dobre kapljice. Jasno nam je da ga volite, ali nemojte pretjerati i postati dosadni, nipošto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju