1. Liječi mamurluk
Britanski istraživači sa sveučilišta u Newcastleu povezali su konzumaciju špeka sa smanjivanjem posljedica mamurluka. Isti su, naime, otkrili da špek sadrži neke aminokiseline koje pomažu nadoknaditi neurotransmitere čiji broj rapidno opadne tijekom intenzivnijeg ispijanja alkohola.

2. 'Zavodi' mirisom

Miris dimljenog špeka nadahnuo je cijeli rang zapanjujućih proizvoda uključujući i kolonjsku vodicu kreiranu još 1920. godine od strane jednog pariškog mesara. Proizvod je sadržavao 11 esencijalnih ulja, od čega je jedno potjecalo od omiljene sušene svinjske potrbušine.

3. Osvježava dah
Zaboravite na pastu za zube s eteričnim uljima hibiskusa, mente i drugog osvježavajućeg bilja - potražite onu s mirisom špeka. Pasta s ovim dimljenim sastojkom čisti zube na tradicionalan način, ali vam osigurava 'zaboravio-sam-oprati-zube' zadah. Pasta se može kupiti po cijeni od oko tridesetak kuna.


4. Najbolje se prži u pećnici
Suprotno uopćenom mišljenju - najhrskavije kriške špeka ispeći ćete u pećnici. Umjesto na tavu i štednjak, položite ih na papir za pečenje kolača, pa ih stavite u pećnicu. Ne samo da ćete postići uravnoteženiju termičku obradu svake kriške, već će i čišćenje biti lakše.

5. Izaziva ovisnost

Novija istraživanja pokazuju da prehrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju špeka - stimulira centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva tjelesnu potrebu koja graniči s ovisnošću.

6. Slavi se na razini države
Neke su nacije toliko opsjednute špekom da im posvećuju posebnu pažnju i manifestacije. Subota prije Praznika rada u Sjedinjenim Američkim Državama, primjerice, smatra se neslužbenim danom špeka. Ljubitelji špeka tog dana uživaju u hrani, piću i aktivnostima nadahnutim masnim svinjskim zalogajčićima.


7. Pomaže pamćenju

Špek sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje. Studija sa sveučilišta u North Carolini sugerira da isti sastojak može doprinijeti boljem razvoju mozga u nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju