Od 1. prosinca do 6. siječnja restorani sjeverozapadne Istre pripremaju gozbu od jadranskih lignji u kojima će ljubitelji moći uživati po povoljnijim cijenama, a poželite li dodatno istražiti taj hedonistički kraj, bacite oko i na 5 istarskih konoba zbog kojih vrijedi skrenuti s ceste.

„Od jeftine pučke, gotovo prezrene hrane, lignje su se na Jadranu u posljednjih pola stoljeća preobrazile u omiljeni specijalitet. Imaju delikatan okus po moru i vrstan su medij za najrazličitije okuse. Mogu se tretirati octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca.

Gourmet manifestacija, osim što predstavlja dodatni motiv za posjet sjeverozapadnoj Istri tijekom božićnih blagdana, nastoji valorizirati izvanredne lignje iz Jadranskog mora koje se lovi upravo u zimskom razdoblju. Smjera k jačanju svijesti o njihovoj vrijednosti u kuhinji te potiče ugostitelje da osmisle nove, kreativne recepte na bazi te morske namirnice“, otkrivaju Colours of Istria, a na njihovim stranicama možete pronaći i detaljnije informacije.

Odučite li se za hedonistički road trip, provjerite na gurmanskoj karti jelovnike restorana i konoba Brtonigle, Umaga, Buja, Novigrada i Savudrije. Lignje „na šporko“ s krumpirom i blitvom te šufigane lignje s palentom pripremat će u Astarei, u Melonu vas očekuju punjene lignje s pekarskim krumpirom, Lux Casino Hotel Mulino ističe brodet te rižoto od jadranskih lignji s kvarnerskim škampom.

Za oko su nam zapele i marinirane domaće lignje u pikantnom maslinovu ulju na salati od koromača iz Nona, ravioli punjeni domaćim lignjama u mediteranskom žgvacetu za koje ćete morati potegnuti do Buja u Rondo te njoki s gulašem od lignji koje preporučuje San Benedetto. U Villi Viloli iznenadit će vas punjene jadranske lignje s kaneštrelama u crnom vinu na palenti.

Prizor iz pakla ili jedno od 10 najljepših čuda svijeta? Božićni otok Božićni otok Božićni otok +1 Božićni otok

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju