1. Cimet

Kad vas uhvati želja za slatkim, u običnu kavu dodajte žličicu cimeta. Iako ovaj začin nije sladak, naš mozak ga povezuje s desertima poput kolača i pita, te tako kreira iluziju slatkoće. Možete ga dodati i u zobenu kašu, jogurt ili smoothieje.

2. Ekstrakt vanilije

Efekt slatkoće ponudit će vam i ekstrakt vanilije. Iako je riječ o nešto skupljem proizvodu, kap ili dvije ove slasne tekućine transformirat će okus napitaka i hrane u neponovljivi gastronomski doživljaj.

>> Zašto biste kavi trebali dodati malo maslaca?

3. Banane
Kad pečete voćni kruh, muffine ili palačinke, umjesto šećera dodajte jednu bananu. Ovo voće s visokim postotkom fruktoze zasladit će pečenu slasticu, a pritom joj dati i određenu vlažnost i sočnost.



4. Karamelizirani luk

I slana jela traže šećer, pogotovo kad trebate uravnotežiti kiselinu u umaku od rajčica ili gorčinu od patlidžana. Započnite kuhanje s pirjanjem crvenog luka, koje je prirodno slatko, a koje možete dodatno ušećeriti – karamelizacijom. Važno je da luk pirjate na umjerenoj temperaturi dulje vrijeme dok ne dobije lijepu smeđu boju.

5. Dašak citrusa

Gotovo da nema hrane koju neće poboljšati nešto iscijeđenog soka od citrusnog voća poput naranče. Dodajte ovaj slatko-gorki sok pitama od bobičastog voća, juhama, umacima za salate, a upotrijebiti ga možete i za kiseljenje povrća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju