Pitate li Gordona Ramsayja koja je tajna njegova pečenja, reći će vam da je u maslacu tajna. Stavite maslac u veliku zdjelu i začinite solju i paprom. Dodajte maslinovo ulje i dobro promiješajte. Dodajte koricu limuna i sok, zgnječeni češnjak i nasjeckani peršin. Pomiješajte dok se sastojci ne prožmu.

Puricu, patku ili kokoš okrenite prsima prema gore i pažljivo odvojite kožicu od mesa duž cijele gornje površine, koža se ne smije raspuknuti. Kada ste kožicu odvojili, ispod nje nagurajte smjesu pripremljenog maslaca pazeći da ga raspodijelite jednako na svim dijelovima. Ostavite jednu veliku žlicu smjese i na kraju cijelu puricu obilno premažite i sa vanjske strane. Meso prekrijte prozirnom folijom i ostavite preko noći u hladnjaku.

Jamie Oliver tvrdi da je tajna u mlijeku čije će masti omekšati meso. Evo kako slavni chef priprema pečeno pile u mlijeku, limunu i češnjaku.

Prije stavljanja u pećnicu chef Marcus Samuelsson piletinu najprije prži na tavi ili u velikom loncu tako da dobije laganu koricu.Tek zatim je zamota u foliju i peče sa svake strane oko 45 minuta. Zadnjih 20 minuta skida foliju i peče dok ne dobije lijepu boju. Piletinu pije pečenja možete istrljati mješavinom maslinovog ulja, meda i limunova soka, a unutrašnjost napuniti češnjevima češnjaka, lukom, celerom, timijanom i ružmarinom.

Jedno od pravila za sočno pečenje kojeg se drži chef Rory Donnelly je vodena marinada dan prije pečenja. Za pile od nešto manje 2 kg pomiješajte 55 g soli u 900 ml vode. Kako biste dobili savršenu formulu na težinu pileta dodajte polovicu vode pa ubacite 2 posto soli od količine vode. Tako nećete presoliti meso bez obzira na to koliko stoji u vodenoj marinadi.

Pečete li kokoš, patku, pile ili puricu prije stavljanja u pećnicu istrljajte meso solju pomiješanom sa začinima te ubacite 1 limun i prepolovljenu naranču. Zatvorite čačkalicama. Najbolji odabir je voće koje nije špricano. Meso stavite na suhi lim za pečenje i pecite bez dodavanja vode po 45 minuta sa svake strane. Kuharica Ina Garten savjetuje da osim limuna i naranče možete ubaciti i češnjeve češnjaka za bolju aromu.   

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju