Norvežani tvrde da ne postoji loše vrijeme, samo neodgovarajuća odjeća. Ljudima na sjeveru Europe ne smeta vjetar, kiše niti niske temperature. Uvijek su u na otvorenom te u stalnom pokretu. Evo kakvim se aktivnostima bave.

1. Polarna svjetlost u Tromsu

Želite li uživati u polarnoj svjetlosti, Tromsø je savršeno mjesto za ovu aktivnost. Istoimeni grad i općina nalazi se u na sjeveru Norveške, točnije na otoku Tromsøya koje je smješteno unutar Arktičkog kruga. Ovdje se možete odvažiti i na ponoćno kajakarenje ili safarije s kitovima.

2. Kuća Djeda Mraza u Rovaniemiju

Neki tvrde da se u ovom finskom selu u Laponiji skriva kuća pravog Djeda Mraza. Riječ je o idealnoj zimskoj destinaciji gdje možete uživati i u razgledu na saonicama koje vuku haskiji, a nakon toga treba probati bidos – specijalitet naroda Saami koji se priprema od mesa soba, krumpira i mrkve. 

3. Pecanje na fjordovima

Nema boljeg načina za istraživanje arktičke divljine od pecanja na fjordovima. Na raspolaganju vam je kompletna norveška obala, a zanimljivo je da se može prepustiti ovoj aktivnosti tijekom cijele godine – od siječnja do prosinca. Istinski ljubitelji bakalara ne propuštaju natjecanje u hvatanju ove ribe na Lofotima, koje se održava svakog ožujka.

4. Promatranje gejzira i vulkana na Islandu

Zemlja leda i vatre idealna je za ljubitelje spektakularnih prirodnih krajolika. Na Islandu se možete voziti po vulkanima, kupati u geotermalnoj vodi u polju lave Plave lagune ili uživati u gejzirima, poput Strokkura koji erumpira vodu 30 metara u zrak svakih nekoliko minuta.

5. Spavanje u krošnjama švedskog drveća

Želite li biti "jedno s prirodom“, Treehotel u Bodenu na sjeveru Švedske pravi je izbor. Kao što i samo ime govori, riječ je o hotelu na drveću, točnije o sobama koje su izgrađene 4,5 metara iznad zemlje. Najpopularnija je soba Mirrorcube, koja je obložena ogledalima sa svih strana, reflektira arktičku šumu te pruža veličanstven pogled na okolicu.