Norvežani tvrde da ne postoji loše vrijeme, samo neodgovarajuća odjeća. Ljudima na sjeveru Europe ne smeta vjetar, kiše niti niske temperature. Uvijek su u na otvorenom te u stalnom pokretu. Evo kakvim se aktivnostima bave.

1. Polarna svjetlost u Tromsu

Želite li uživati u polarnoj svjetlosti, Tromsø je savršeno mjesto za ovu aktivnost. Istoimeni grad i općina nalazi se u na sjeveru Norveške, točnije na otoku Tromsøya koje je smješteno unutar Arktičkog kruga. Ovdje se možete odvažiti i na ponoćno kajakarenje ili safarije s kitovima.

2. Kuća Djeda Mraza u Rovaniemiju

Neki tvrde da se u ovom finskom selu u Laponiji skriva kuća pravog Djeda Mraza. Riječ je o idealnoj zimskoj destinaciji gdje možete uživati i u razgledu na saonicama koje vuku haskiji, a nakon toga treba probati bidos – specijalitet naroda Saami koji se priprema od mesa soba, krumpira i mrkve. 

3. Pecanje na fjordovima

Nema boljeg načina za istraživanje arktičke divljine od pecanja na fjordovima. Na raspolaganju vam je kompletna norveška obala, a zanimljivo je da se može prepustiti ovoj aktivnosti tijekom cijele godine – od siječnja do prosinca. Istinski ljubitelji bakalara ne propuštaju natjecanje u hvatanju ove ribe na Lofotima, koje se održava svakog ožujka.

4. Promatranje gejzira i vulkana na Islandu

Zemlja leda i vatre idealna je za ljubitelje spektakularnih prirodnih krajolika. Na Islandu se možete voziti po vulkanima, kupati u geotermalnoj vodi u polju lave Plave lagune ili uživati u gejzirima, poput Strokkura koji erumpira vodu 30 metara u zrak svakih nekoliko minuta.

5. Spavanje u krošnjama švedskog drveća

Želite li biti "jedno s prirodom“, Treehotel u Bodenu na sjeveru Švedske pravi je izbor. Kao što i samo ime govori, riječ je o hotelu na drveću, točnije o sobama koje su izgrađene 4,5 metara iznad zemlje. Najpopularnija je soba Mirrorcube, koja je obložena ogledalima sa svih strana, reflektira arktičku šumu te pruža veličanstven pogled na okolicu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju