Smoothie je zdrav odabir za doručak, popodnevni zalogaj u čaši za više energije ili lijek protiv mamurluka. No kako taj potencijalno superzdravi napitak ne bi umorio umjesto da probudi, važno je pridržavati se pravila kombiniranja voća i povrća...

Previše sastojaka

Ljubiteljima zelenih smoothieja ponekad se teško oduprijeti želji da u svoj dnevni obrok ubace što više zdravog povrća. No valja imati na umu da se u kombinaciji s voćem i sjemenkama može pretvoriti u teško probavljiv napitak. U tom je slučaju manje više, pa zašto ne biste započeli jednostavnom, ali zdravom kombinacijom jabuke, listova kelja, peršina, limuna i đumbira.

Omraženo povrće
Ako mrzite kelj, nemojte misliti da mu možete zamaskirati okus mangom ili ananasom i zavoljeti ga. Umjesto toga, dodajte nekoliko listova mladog špinata ili salate koji su neutralniji.

Bolje smrznuto voće nego led

Dodavanjem previše leda u smoothie dobit ćete vodenasti napitak. Umjesto toga bolje je koristiti namirnice ohlađene u hladnjaku ili smrznuto voće. Banana narezana na ploške i zatim zamrznuta tajni je sastojak finog kremastog smoothieja.



Previše kalorija 

Kalorije je puno lakše popiti nego pojesti, pa valja razmišljati o tome što se sve nalazi u vašem napitku. Dodavanjem meda, sirupa od agave i drugih zaslađivača, obilja suhog voća, voćnog soka ili hrpe orašastih plodova, vaš naizgled nevini napitak može imati i 500 kalorija. To je odlično ako vam nedostaje koji kilogram, ali želite li smršavjeti budite svjesni što se sve nalazi u vašem smoothieju.

Prekratko miksanje
 
Smoothie bi trebao biti užitak, a ne napitak koji se ispija s gnušanjem. Stoga mu pružite dovoljno vremena kako bi bio gladak i kremast, dodajte chia sjemenke za gustoću, avokado, kao i voće zahvaljujući kojem će biti podatniji poput banana, breskvi, marelica ili manga. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju