Kuhano vino je mnogima omiljeni napitak u hladnijim mjesecima u godini. Pit će se na ulicama hrvatskih gradova i tijekom Adventa, ali i kuhati u brojnim domaćinstvima. Želite li maksimalno uživati u ovom piću, izbjegavajte sljedeće greške.

1. Kuhamo ostatke starog vina
Očigledno je da se za kuhanje ovog napitka koriste jeftini brendovi bijelog i crvenog vina. No to ne znači da ćete dobiti šalicu ukusnog napitka ako u lonac stavite kuhati bilo što, a pogotovo ostatke vina iz hladnjaka za koje se niti ne sjećate kada ste ih otvorili. Iskusni znalci savjetuju da upotrijebite jeftino, ali svježe otvoreno vino za najbolje rezultate.

2. Koristimo začine u prahu

Kakvo bi to kuhano vino bilo bez klinčića i cimeta? Nikakvo! Ako želite maksimalnu punoću okusa, nemojte koristiti začine u prahu. Ne samo da ne pružaju dovoljno okusa, već piću daju i čudnu zrnastu teksturu.

Ako vam se pak ne da procjeđivati tekućina prije posluživanja, začine možete staviti i u vrećicu za čaj, te ju izvaditi na kraju kuhanja. Možete se poigrati začinima, te u vino staviti i zvjezdasti anis, kardamom, komadiće đumbira ili malo muškatnog oraščića. U kuhano vino možete staviti i razno sezonsko voće U kuhano vino možete staviti i razno sezonsko voće (Foto: Stockfood)
3. Ne isprobavamo vino tijekom kuhanja
Jeftina vina imaju visoku kiselost, koja se u procesu kuhanja moraju neutralizirati šećerom. Ako u lonac stavite premalo ili previše šećera, krajnji rezultat bit će neugodan za nepca. Upravo zato važno je kušati tijekom kuhanja i prilagođavati okus.

Umjesto bijelog kristalnog šećera možete eksperimentirati sa smeđim šećerom, muscovadom ili medom.

4. Zaboravljamo na voće

Želite li ovom napitku dati novu dimenziju i punoću okusa, u vino stavite kuhati i voće. Kuhano vino izvrsno se slaže s citrusima poput naranče i limuna, ali i bilo kojih drugih agruma. Poigrati se možete i sa šljivama, jabukama ili kruškama, kao i raznim bobičastim voćem.

5. Ne pazimo na temperaturu termičke obrade
Najvažnije pravilo glasi: vino kuhajte na niskoj temperaturi, i ne dopustite mu da zavrije. Ukoliko se to dogodi, vino će imati gorak okus kojeg je gotovo nemoguće neutralizirati. Kuhano vino poslužite u atraktivnoj čaši ili šalici s komadićima voća Kuhano vino poslužite u atraktivnoj čaši ili šalici s komadićima voća (Foto: Stockfood)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju