Američki chef Alton Brown razmišljao je o tome kako spriječiti nered u kuhinji koji nastaje rezanjem lubenice, dosjetio se rješenja i snimio videosnimku o tome kako napraviti sok u samo tri koraka.
Dovoljno je utisnuti kalup za tijesto u koru lubenice, odrezati komad oštrim nožem kako biste napravili mjesta za štapni mikser. Uključite ga i miksajte dok ne nastane sok. Pritom se ne morate zamarati košticama lubenice jer su superzdrave, a neće promijeniti okus soka.
Kalup za tijesto nije neohodan – poslužit će i nož oštra vrha, ali prilikom rezanja valja biti oprezan.
Sok potom ulijte u vrč ili ubacite kockice leda i velike slamke direktno u lubenicu pa prionite na gašenje žeđi (idealno za ljetne tulume). Višak soka iskoristite za pripremu osvježavajućeg ljetnog moussea, voćnih salata, brzopoteznog sladoleda ili granite, a koru možete ušećeriti i sačuvati za zimu, kako to rade susjedi iz Bosne.
Priprema:
- Stavite lubenicu na ravnu podlogu. Dobro utisnite kalup pa ga izvadite.
- Odrežite krug prema naznačenoj liniji i izvadite komad kore pridržavajući drugom rukom lubenicu.
- Ubacite štapni mikser i miksajte nekoliko trenutaka tako da dobro prođete rubne dijelove.