1. Tata-mata ljutine
Google tim na današnji dan slavi 151. godišnjicu od rođenja kemičara Wilbura Scovillea, koji je poznat po izradi skale za određivanje ljutine papričica. Ovaj američki profesor iz Bridgeporta osmislio je test za određivanje ljutine 1912. godine, a bio je prva osoba koja je predložila ispijanje mlijeka kao učinkovitog lijeka za gašenje vatre nakon konzumacije ljute hrane poput recimo čili variva.
2. Ljute namirnice
Ljutinu paprikama daje tvar kapsaicin, koji se nalazi u njenoj kori. Što je količina ove tvari viša, to je namirnica ljuća. Za usporedbu: feferon u prosjeku ima oko 500 jedinica po Scovilleaovoj skali, jalapeno papričice mogu dosezati i do 5.000 jedinica po ovoj skali, a kajenski papar može sadržavati i do 50.000 scovillea.
3. Neočekivana upotreba ljutine
Gore navedeni iznosi nisu 'ni do koljena' najljućim papričicama na svijetu koje su tako snažne da nisu namijenjene za ljudsku konzumaciju. Umjesto toga, njegova se snaga koristi za izradu oružja poput paprenih sprejeva za samoobranu.