Konačno je došlo i to vrijeme kada su se temperature digle iznad 30 stupnjeva, a more postiglo temperaturu idealnu za rashlađivanje. Tako su i vikendi postali idealni za putovanja prema moru na kratka rashlađivanja, opuštanja i bijeg od svakodnevice.

N,o jeli li je samo rashlađivanje dovoljno da nas ponuka da krenemo na put po ovim vrućinama? Ili je potreban onaj razlog više? Potreban je onaj razlog više, ono nešto što nas natjera da skrenemo s vruće autoceste i uputimo se prema, skoro već zaboravljenim, selima i izletištima u kojima su se nekada naši roditelji hladili na putu prema moru. Autocesta je učinila svoje i ubrzala nam put do odredišta, ali ipak ne treba dozvoliti da nam 'ukrade' one okuse koji se skrivaju u selima i po starim putevima koje su nekada vodili prema moru.


Kuća dalmatinskog pršuta Roca, Stankovci (Vodice)

Dalmacija je prepuna okusa i mirisa. Prvo što osjetimo, kada izađemo iz auta, je onaj prepoznatljivi zrak, onaj izmiješani miris mediteranskog bilja i soli koji nam puni pluća. No zrak je samo jedan dio koji samo uvelike sudjeluje u kreiranju jedne od najprepoznatljivijih delicija dalmatinskog podneblja – pršut. Idealno mjesto za kušanje pravog dalmatinskog pršuta je u Stankovcima u Kući dalmatinskog pršuta.

Ovo izletničko odredište, koje je ujedno i proizvođač pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, svojim posjetiteljima nudi mogućnost uživanja u predivnim delicijama u dalmatinskoj konobi koja će vas ugodno iznenaditi. Posebno dizajniran interijer te specijaliteti koje će vam poslužiti na stol pokazat će vam kakva Dalmacija je i mora biti. Osim u pršutu ovdje možete uživati u jelima iz krušne peći, jelima s ražnja i ispod peke a za vas će pripremiti i riblje specijalitete.
 

Kuća kamena, Pakovo selo

Tu negdje, između Šibenika i Drniša, smjestilo se seosko domaćinstvo 'Kuća kamena' koje je pravi hedonistički raj za vaše nepce. Vlasnik ovog domaćinstva odlučio je svoju staru kuću pretvoriti u ugostiteljsko domaćinstvo po uzoru na staru krčmarsku tradiciju i tako svoju tradiciju približiti svim dobronamjernicima.

U debelo hladovini, okruženi starom seoskom arhitekturom, uživat ćete u priči koju je za vas pripremio vlasnik objekta servirajući vam jela ispod peke, domaći pršut i sir. Jelo, kojim se posebno ponose, je peka od teletine, janjetine i domaćeg pivca s krumpirom i povrćem. Kao predjelo poslužit će vam pravi domaći pršut a za desert možete birati između domaćih fritula, sladoleda ili kroštula. Ako dolazite iz smjera Šibenika, vozite prema Drnišu i u Pakovu selu kod mljekare skrenite lijevo prema Milijevcima. Nakon 400 metara skrenite opet lijevo u Rakiće i samo slijedite putokaze za Kuću kamena. 

Hotel Josipdol, Lika


Već desetljećima je ovaj hotel poznat kao mjesto u kojem se poslužuje najbolja lička janjetina ispod peke. I to je to. Nema se tu puno što komplicirati. Najbolje je najbolje. Ako pitate svoje roditelje siguran sam da će vam spomenuti ovaj hotel kao jedno od onih mjesta na kojima su obavezno stajali kada su putovali na more ili se vraćali s njega doma, a sve samo kako bi probali tu nadaleko poznatu ličku janjetinu.

Bilo je i slučajeva da su se vjenčanja organizirala ovdje samo zbog toga da se svatovima posluži ta ista janjetina. Pa ako mladencima nije bio problem natjerati svatove da putuju u Liku na pir onda ni vama ne smije biti problem sići s autoceste i omastiti brk u jednoj od najboljih peka koje ćete ikada probati.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju