Pod sloganom Talent&Passion ovogodišnja JRE Gala večera bazirala se na namirnicama i jelima iz tradicionalne svakodnevne hrvatske kuhinje. Cucina povera, autentična svakodnevna kuhinja u suvremenoj interpretaciji najboljih kuhara Hrvatske. Koncept koji zbližava posjetitelja i gosta s kreatorom i kuharom gdje svi imaju prilike osobno s chefovima pričati o svakom od 14 prezentiranih sljedova malih zalogaja dobrodošlice, glavnih jela i senzacionalnih deserata na kraju.

Kao i posljednje dvije godine, najvažniji događaj JRE obitelji uvijek se odvija na neobičnim lokacijama– van dobro poznate, profesionalne kuhinje restorana, nastojeći gostu pružiti drugačije iskustvo hrane, vina i okruženja. Nakon Muzeja prekinutih veza i dvorca Miljana, ove godine JRE obitelj preselila se u okrilje park šume Grmošica u ambijent La Grme okružen gustom šumom samo dvadesetak minuta od centra metropole. Bio je ovo i svojevrstan pozdrav proljeću koje je napokon na vidiku a gosti su prvih nekoliko sati uživali u bajkovitoj šumi i nizu slanih zalogaja koji su ih dočekali.

Restoran Monte Restoran Monte (Foto: JRE)

Prvih 6 restorana dočekalo nas je sa slanim morskim zalogajima ispred same La Grme. Najbolja prezentacija i hommage tradiciji svakako bi otišla rovinjskom restoranu Monte, prvom hrvatskom restoranu s Michelinovom zvjezdicom koji je pripremio skušu s povrćem, posluženu kako drugačije – nego u konzervi. Sjajna i zabavna posveta rovinjskoj tvornici ribe Mirna.

Restoran Draga Di Lovrana na početku nas je okrijepio verzijom „siromašne“ juhe od škampa koja je nastala kuhajući ostatke i ljušture škampa, iskorištavajući svaki dio. Kremasta juha bila je začinjena kapljicama ulja iz glava škampi.

Dubravkin put Dubravkin put (Foto: JRE)

Nastavak ove iskustvene večeri odvijao se u samoj La Grmi, gdje su 5 restorana imali odvojene pop-up kuhinje u kojima su se gosti podijeljeni u skupine izmjenjivali cijelu večer. Sjedeći dio Gala večere proveli smo izmjenjujući mjesta kod svakog novog slijeda. Dinamično i razigrano, sa svakim novim zvukom gonga, domaćica je dolazila i pozivala grupu gostiju do novog restorana.

Od izvrsne „sarme“ Priske Thuring iz Dubravkinog puta, napravljene od zečetine omotane u kelj, poslužene na heljdi, grahu i ječmu do okoštanih rebarca crne slavonske svinje na dinstanom krumpiru, ovdje je postalo sasvim jasno da bazne namirnice naših starih i ljubav s kojom nam je svaki od talentiranih chefova pripremio tradiciju s potpisom, mogu biti daleko uzbudljivije nego što smo mislili.

Hotel i restoran Boškinac Hotel i restoran Boškinac (Foto: JRE)

Cijelu JRE Gala večeru pratila su bijela vina, što nakon ovoliko mnogo sljedova hrane i vina ipak ne umori nepce i gosta koliko bi to možda moglo napraviti crno vino. Hotel i vinarija Boškinac je uz pašticadu od paške janjetine poslužio svoj macerirani Gegić Ocu iz 2015. Godina koju pune samo u magnum boce i vino koje svojim stilom podsjeća na tradiciju, rustikalnost i godi prštavom svježinom koja prodire kroz zaokružene note korica agruma, mineralnosti i bogatog tijela. Uz Rajnski Rizling vinarije Bolfan iz 2012. sa sarmom od zečetine, ovo je bio jedan od najuzbudljivijih pairinga večeri.

Kozlović Santa Lucia Malvazija 2016. Kozlović Santa Lucia Malvazija 2016. (Foto: JRE)

Restoran Pergola pripremio nam je istarsku verziju odkoštenih rebarca od crne slavonske svinje na podlozi od dinstanog krumpira. Izvrsno i hrabro začinjeno jelo, puno okusa i kremoznosti, u umaku kao i krumpiru. Kozlović Santa Lucia 2016., odnjegovana u drvenim bačvama spremno je pratila masnija svinjska rebarca a svojim još uvijek mladenačkim kiselinama, olakšala ovu kombinaciju hrane i vina – čineći je boljom, lakšom i slasnijom.

U pauzama između sljedova gosti su imali vremena kušati grappe butikne distilerije Nonino iz Friullija. Probali smo osvježavajuću i ugodno gorku kombinaciju amara i talijanskog prosecca. Izvrstan predah i čišćenje nepca za slijedeći slijed jela.

Plavi podrum i Rum Diplomatico Plavi podrum i Rum Diplomatico (Foto: JRE)

Gotovo cjelodnevno druženje JRE chefova i njihovih gostiju završilo je spektakularnim slasticama. Plavi podrum oduševio nas je s rumom Diplomatico Reserva Exclusiva Venezuela sa desertom pod nazivom coco loco, kombinacijom malina, kokosa i lychija. Rum je svakako naš odabir za kraj večeri no gosti su mogli birati između niza grappa Nonino, prošeka ili koktela koje su pripremali Miva galerija vina sa Franckom.

60 gostiju ove ekskluzivne humanitarne večere uživalo je u večeri punoj dobrih emocija, strasti prema hrani i nezaboravnom pop-up iskustvu. Sav prihod od ulaznica JRE obitelj donirat će udruzi Mali zmaj koja skrbi o djeci slabije imovinske moći.

Ove godine JRE obitelji iz Hrvatske pridružila se i opatijska Vila Ariston.

Grupi elitnih restorana Jeunes Restarateurs d'Europe iz Istre pripadaju San Rocco iz Brtonigle, Monte iz Rovinja, Marina iz Novigrada , Badi iz Umaga, Pergola iz Savudrije, Zigante iz Livada kao i iz regije Kvarner restoran Draga di Lovrana iz Lovrana , te Plavi Podrum iz Opatije. Ovo elitno društvo upotpunjuje zadarska Foša, dubrovački 360 i hotel i restoran Boškinac iz Novalje, te restoran Pelegrini iz Šibenika i Dubravkin put iz Zagreba.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju