Na sjeveru je Europe, veliki njezini dijelovi dobar dio godine prekriveni su snijegom i ledom, temperature idu duboko ispod ništice, pa ipak prema svjetskom godišnjem ispitivanju o razini sreće – u Finskoj žive najsretniji ljudi na svijetu!

Pa zašto je to tako i u čemu je kvaka, možda nam otkrije ovih 10 razloga!

1. Najsigurnija zemlja na svijetu

Prema turističkoj mapi rizika za 2018., čije su tri najvažnije kategorije zdravsteni rizik, osobna sigurnost i prometna sigurnost, Finci su na samom vrhu, tj. šanse da ćete imati problema s nečim iz ove tri kategorije, ovdje gotovo i ne postoje.

Helsinki Helsinki (Foto: Guliver/Thinkstock)

2. Ekološka osviještenost

Prema zaštiti okoliša, pozivajući se na podatke iz 2016., Finska kotira kao ekološki najosvještenija zemlja na planeti, tik ispred Islanda i Švedske. Čak 38 posto ukupne energije Finci crpe iz obnovljivih izvora, pa valja samo poručiti svima nama kako se trebamo ugledati na njih.

3. Zeleno, zeleno, volim zeleno

Zemlja je ovo koja ima više šuma po kvadratnom metru od bilo koje druge zemlje u Europi. U svijetu se prema pošumljenosti nalazi na 11. mjestu, a prvi je, informacije radi – Surinam.

Finska - 3 Finska - 3 (Foto: Guliver/Thinkstock)

4. Tolerancija na visokoj razini

Prema indeksu Legatum, koji između ostalog rankira države prema osobnim slobodama, slobodi govora i religijskoj slobodi, Finska je 9. najslobodnija zemlja svijeta. Spomenimo još kako prema ravnopravnosti spolova zauzima 3. mjesto!

5. Ovdje živi Djed Božićnjak


Ho-ho-ho! U predivnoj Laponiji smjestio se gospodin zadužen za darove. Čak i ako ne naiđete na dobrog djedicu, prostranstva Laponije isplati se posjetiti. Ljeti možete uživati u planinarskim stazama i raftingu, dok je zimi najpopularnije skijanje, ali i pecanje kroz led.

Finska - 5 Finska - 5 (Foto: Guliver/Thinkstock)

6. Cijene dobru kavu


Vjerovali ili ne, najveći su potrošači čarobnog crnog napitka na svijetu – Finci. Godišnja potrošnja iznosi 12 kilograma po glavi stanovnika, čime drugoplasirane Norvežane šibaju za 2,1 kilogram!

7. Sauna


Čuli ste sigurno za finsku kupelj? U državi koja broji 5,4 milijuna stanovnika, postoji čak 3 milijuna sauna, tako da saunu imaju mnogi domovi te ona u principu uopće ne predstavlja luksuz.

> Norveška će Finskoj za stoti rođendan darovati planinu

8. Doživljaj polarne svjetlosti

Jedna od najboljih zemalja na svijetu za doživljaj polarne svjetlosti svakako je Finska. Ako se zateknete ovdje u zimskim mjesecima, moguće je da ćete vidjeti čudesnu svjetlost na koju nitko ne ostaje ravnodušan.

9. Jezera, jezera...

Teško je uopće pobrojati jezera, ali spekulira se kako ih ima više od 100 tisuća. Na njima možete pecati, u zimsko doba klizati, otići na izlet brodom...

Finska - 1 Finska - 1 (Foto: Guliver/Thinkstock)

10. Vjerovali ili ne, Helsinki ima dobre plaže

Ne u samom gradu, ali ako se odmaknete malo dalje, u neposrednoj blizini grada, pronaći ćete mnoge pješčane plaže. Ipak, navikli na naš Jadran i temperature, teško ćete se poželjeti okupati, jer temperatura mora ovdje rijetko kad prelazi 16 stupnjeva, dok je vani „ugodnih“ 22 celzijevaca.

> Bijeli grad sjevera: Metropola koja se izgradila u suživotu s prirodom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju