Lijepo je putovati u vlastitom aranžmanu u udobnosti svog automobila, ali ako želite mirne i ugodne praznike, bilo bi bolje ne koristiti automobil u sljedećim mjestima.

Portugal je najopasnija zemlja za vožnju automobilom u Zapadnoj Europi. Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije provedeno o prometnim nesrećama diljem svijeta, pokazalo je da najviše ljudi, njih čak 48 na 100000 stanovnika pogine u Eritreji.

Svoje mjesto u top 10 pronašli su još Libija (40,5) i Irak (31,5) ali i neke turističke destinacije, poput Tajlanda (38,1) i Južnoafričke Republike (31,9) u koje turisti rado i često zalaze. Neke od najopasnijih cesta na svijetu mogu se naći u Brazilu, Vijetnamu, Ekvadoru, Paragvaju, Keniji i Laosu.



Istraživanje je pokazalo još neke važne činjenice, kao npr. da je u Portugalu opasnije voziti nego bilo gdje drugdje u Zapadnoj Europi, ali i da su primjerice SAD duplo opasnije za vožnju od susjedne im Kanade.

Jedno od najsigurnijih mjesta za vožnju su Maldivi (1,9) na kojima baš i nema cesta, a zatim slijede Norveška (2,9), Danska i Švedska (3) i Švicarska (3,4). Blizu su i Britanci (3,5), ali ipak njih sve je ostavio San Marino, u kojem se za godinu uključenu u istraživanje nije dogodila niti jedna prometna nesreće sa smrtnom posljedicom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju