Iako će najpoznatije europske turističke destinacije poput Francuske i Španjolske uvijek privlačiti gomile turista, zadnjih godina i ova mjesta i gradovi bilježe stalni rast turizma!

1. Tallin, Estonija


Upoznajte privlačnu kombinaciju srednjovjekovnog i modernog u glavnom gradu Estonije. U njemu se nalazi jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova sa starim zidinama i uskim romantičnim ulicama kao dokaz 850 godina stare povijesti. Dok se šećete njima, teško je zamisliti da je prije samo 25 godina još bio dio Sovjetskog Saveza. Ta su mračna vremena sada prošlost, a grad vrvi od boutique hotela, sushi barova i kafića. Stanovnici su itekako prihvatili digitalno doba – u tom je gradu izmišljen Skype!

2. Bled, Slovenija


Termalni izvori održavaju temperaturu ovog smaragdnoplavog jezera na ugodnih 26 °C, zbog čega je kupanje u njemu moguće čak i u jesenskim mjesecima. Jezero je posebno poznato po otočiću u obliku suze na kojem se nalaze crkvica i muzej u kojem možete razgledati freske iz 14. stoljeća!

Bled Bled (Foto: Thinkstock/Guliver)

3. Riga, Latvija


Latvijska metropola obiluje art noveau arhitekturom, a mladi stanovnici Rige poznati su po tome da znaju kako napraviti dobar party. Stari grad koji je i na UNESCO-ovoj listi kulturne baštine pun je kafića, barova i klubova u kojim je provod zagarantiran. Za ljubitelje ozbiljnije glazbe tu je i veličanstvena nacionalna opera te mnoge koncertne dvorane. Oni koje više zanima odmor u prirodi moraju posjetiti plažu Jurmala, koja se nalazi nedaleko od grada.

4. Moskva, Rusija


Nemojte propustiti priliku da se prošećete Crvenim trgom, posjetite Kremlj i Lenjinov mauzolej, ali također si priuštite i nezaboravan izlazak u jednom od najbučnijih i najmnogoljudnijih gradova u Europi. Grad je prepun barova, kafića, restorana i trgovačkih centara! Obiluje i bogatom kulturnom scenom te bi bilo šteta ne pogledati prekrasna djela Ilje Rjepina u galeriji Tretyjakow. Najveći sretnici možda uspiju pogledati operu ili balet, jedne od zaštitnih znakova grada.

5. Tatre, Slovačka/Poljska


Najviši dio planina Karpata prirodna je granica između ovih dviju zemalja. Brojne planinarske staze vode kroz prirodni rezervat na kojem se nalazi stotinjak jezera sa slapovima i potocima, a prekrasne šume obliluju divljim životinjama poput vukova, veprova i medvjeda.

6. Prag, Češka


Grad koji je proglašen jednim od najboljih gradova na svijetu prema čitateljima Telegrapha, okrunio se i titulom jednim od najromatničnijih gradova. Prekrasne uličice najpoznatije četvrti Mala Strana, prepune baroknih vrtova, djeluju neokrznute Drugim svjetskim ratom. Hodajući njima, osjetit ćete što je to boemski život – u gradu iz kojeg je ta riječ i potekla. Ako Prag smatrate već odavno otkrivenim, posjetite Češki Krumlow, gradić na jugu na popisu je UNESCO-ove kulturne baštine i izgleda kao da je iz bajke.

Prag Prag (Foto: Guliver/Thinkstock)

7. Krakow, Poljska


Za razliku od poljskog glavnog grada Varšave koja je tijekom Drugog svjetskog rata bila meta bombardiranja, Krakow je osjetio manje posljedica rata te je ostao savršeno očuvan. Na glavnom trgu, koji je ujedno i jedan od najvećih trgova u Europi, miješaju se stilovi raznih kulturnih razdoblja. U blizini se nalazi i koncentracijski logor Auschwitz te rudnik soli Wieliczka koji posjetiteljima oduzima dah.

8. Budimpešta, Mađarska


Kroz samo srce grada protječe veličanstveni Dunav te ga dijeli na Budim i Peštu. Dva su dijela ujedinjena u jedan grad tek u 19. stoljeću, pa se i dandanas osjeti razlika između veličanstvenog kraljevskog Budima u kojem ćete naći raskošnu Palaču i gotički Parlament te Pešte koja je zajedno sa svojom Židovskom četvrti centar noćnog života te vrvi od kafića, restorana i buvljaka.

9. Nacionalni park Triglav, Slovenija


Potpuno različit od romantičnog Bleda i pitoreskne Ljubljane, Triglav je raj za ljubitelje prirode i avanturiste. Na samom sjeveru zemlje nalazi se Bovec, gradić na rijeci Soči koji je početna točka planinarima i ljubiteljima rafitnga i drugih adrenalinskih sportova. Najviši vrh Triglav nalazi se na 2864 metra nadmorske visine, a naslikan je i na slovenskoj zastavi.

10. St. Petersburg, Rusija


Grad koji je od temelja izgrađen početkom 18. stoljeća u svojih je 350 godina vidio više revolucija, ratova i političkih previranja nego neki mnogo stariji gradovi. Bogata povijest nekadašnje ruske metropole inspirirala je mnoge velikane ruske književnosti, poput Gogolja i Dostojevskog, na pisanje svojih remek-djela. Gradske ulice prepune povijesti ostavit će vas bez daha, a isto ćete osjetiti posjetite li jednu od najvrjednijih svjetskih galerija – Ermitaž.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju