Izvješće World Economic Forum's Travel & Tourism Competitiveness za 2017. godinu napravio je analizu cijena smještaja u vrhunskim hotelima, zračnih pristojbi, goriva kao i drugih parametara kako bi izračunao u kojim zemljama dobivate najviše za svoj novac.

Na ljestvici deset najpristupačnijih zemalja za posjet u 2017. nalazi se nekolicina mjesta koje imaju visok sigurnosni rizik, ali uz određenu dozu opreza nude cjenovno povoljno putovanje za strance.

1. Iran

Najpristupačnija zemlja za posjet u 2017. godini – Iran – ima bogatu povijest. Ovdje treba posjetiti drevni kompleks Čoba Zanbil s impresivnim arheološkim ostacima, vidjeti zapanjujuće perzijske vrtove, mauzolej Öljaitü i druga povijesna mjesta, a sve po vrlo povoljnim cijenama. Prije putovanja poželjno je pročitati preporuke na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Saznajte što je i taarof ili lažna ljubaznost zbog koje možete bezobrazno profitirati u Iranu.

2. Egipat
Tko ne bi želio uživo vidjeti egipatske piramide u Gizi, jahati na devama po Sahari i kupovati na monumentalnim bazarima? Imajte na umu da treba biti na oprezu i kada putujete u ovu sjevernoafričkiu zemlju, a najbolje bi bilo posjetiti je u organizaciji neke turističke agencije koja će se pobrinuti i za osiguranje.

3. Malezija
Na trećem mjestu ljestvice najpristupačnijih zemalja našla se Malezija. Osim što je pristupačna za putnike, ima dobru zračnu povezanost sa svim kontinentima, kao i mnoštvo prirodnih i kulturnih blagodati koje svakako treba istražiti.
4. Alžir
Alžir se u posljednjih nekoliko godina značajno popeo na ljestvici najpristupačnijih zemalja za posjet, a trenutno zauzima visoku četvrtu poziciju. Imajte na umu da je posjet i ovoj zemlji najbolje organizirati prema preporukama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

5. Indonezija
Pješčane plaže i tirkizno more čine Indoneziju odličnim mjestom za odmor. Na raspolaganju je sve od opuštenog Balija, užurbane Jakarte do čudesne Jave – tu zaista ima mnogo izbora za svjetske putnike. Najbolje od svega? Izvješće World Economic Forum's Travel & Tourism Competitivenessa tvrdi da zaista dobivate kvalitetnu uslugu za svoj novac.

6. Butan
Butan ima razrađenu turističku strategiju te nudi mnoge sadržaje za svoje goste. Riječ je o cjenovno pristupanoj zemlji sretnih ljudi i "napušenih" svinja koja je iznimno sigurna za putovanje.

7. Jemen
Jemen prekrasna i cjenovno vrlo pristupačna zemlja za putnike. U isto vrijeme, dio je brutalnog rata i usred humanitarne krize, te se ne preporučuje ići u ovu zemlju u skoroj budućnosti.
8. Kazahstan
U ovoj zemlji skriva se dijelovi slavnog Puta svile, kao i jednog od najvećih planinskih masiva na svijetu – Tanšana. U zemlji se pazi na higijenu, zdravlje te sigurnost putnika zbog čega je preporučljiva za posjet.

9. Tunis
Nakon strašnog napada na turiste u Susi 2015. godine, turizmu ove sjevernoafričke zemlje zadan je težak udarac. No unatoč upitnoj sigurnosnoj situaciji, povoljne cijene u luksuznim rezortima na plaži učinili su Tunis vrlo privlačnima za turiste.

10. Indija
Ljestvicu napristupačnijih zemalja za turiste zatvara Indija. Iako zrakoplovna karta za ovu azijsku destinaciju nije najjeftinija, u njoj se uistinu može boraviti za vrlo male novce.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju