Toga dana vinari širom otvaraju vrata svojih carstava i, od jutra do večeri, nude ono najbolje iz svoje radinosti - vrhunsko istarsko vino, dočekujući rijeke gostiju i degustatora s mnogo elana i pažnje. Budući da se u maloj regiji Umag-Novigrad nalazi velik broj vrhunskih podruma, prepoznatih i u inozemstvu, nema sumnje da ćete u njima kušati neka od najboljih vina što se u ovom trenutku nude u Hrvatskoj.

Vrijedi probati izvrsne autohtone sorte, bijelu istarsku malvaziju i crveni teran, a naročito momjanski muškat, specifičan za usko područje oko Momjana kraj Buja, gdje se proizvodi u svojoj najboljoj varijanti.


Vina sjeverozapadne Istre nisu samo osvajači medalja, već svako od njih prati i poneka zanimljiva priča, anegdota ili ideja. Vinski podrumi su najčešće obiteljska gospodarstva pa obilazak znači i upoznavanje s obiteljskom tradicijom i poviješću.

Dan vina u Istri pravi je festival na kojem se u ležernoj atmosferi pričaju čarobne priče o nastanku vina i njegovoj tradiciji. Posvećena kulturi vina posljednja nedjelja u svibnju je prava prilika za putovanje kroz slikovite pejsaže i vinska bogatstva sjeverozapadne Istre. Detalje potražite na stranici Colours of Istria!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju