Torre de David ili Davidov toranj ime je napuštenog nebodera od 45 katova u centru Caracasa. Taj poslovni neboder trebao je biti jedna od najviših građevina u glavnom venezuelskom gradu, no gradnja je prekinuta devedesetih godina prošlog stoljeća zbog financijske krize u zemlji. Ime je dobio po glavnom investitoru projekta Davidu Brillembourgu.

Iako zgrada nije dovršena, s vremenom su u nju počeli doseljavati najsiromašniji ljudi u Caracasu koji nisu imali drugog izbora. Do 2014. godine u Davidovu tornju živjelo je 1200 obitelji te je on tako postao jedan od najviših skvotova u svijetu.

Bez stakala na prozorima, dizala ili rukohvata život u neboderu bio je vrlo opasan i težak, a pogotovo za djecu. Ne samo da su obitelji živjeli ovdje u ilegali, već su se i žitelji bavili ilegalnim aktivnostima. Mediji su tvrdili da njime upravlja poznati bivši venezuelski gangster Alexander El Nino Daza.



Lošu reputaciju tornja podcrtala je i američka serija "Domovina", koja je u Torre de Davidu snimila dio treće sezone, a tijekom koje je glavni junak bio u zatočeništvu u ovom dijelu Caracasa.

Unatoč svemu, upućeni tvrde da je Davidov toranj bio nevjerojatno organizirano mjesto. Stanovnici su plaćali najamninu od oko 250 bolivara mjesečno (otprilike 155 kuna), te zauzvrat dobili pristup tekućoj vodi i struji, ali i zaštitu. Unutar zgrade bila je napravljena i improvizirana brijačnica, salon ljepote, a svoje usluge dijelio je i nelicencirani zubar.

Povremeni incidenti u zgradi, kao i nesigurnost same konstrukcije nagnali su venezuelanske vlasti da premjeste obitelji u bolje dijelove grada. Zgrada je u potpunosti napuštena do kraja 2015. godine, te otada zjapi prazna.

U velikom potresu jačine 7,3 po Richterovoj skali u kolovozu 2018. godine Davidov toranj oštećen je, nakošen te predstavlja opasnost za slučajne prolaznike, zbog čega mnogi vjeruju da bi ga lokalne vlasti trebale do kraja srušiti u kontroliranim uvjetima.

Kako je nekoć izgledao život u ovom venezuelskom skvotu, pogledajte u videu na YouTubeu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju