Torta Schwarzwald njemački je klasik omiljen zbog fantastične kombinacije čokolade, višanja i šlaga, a iako priprema traži ponešto strpljenja, trud se nagrađuje savršenim okusom. Umjesto u obliku torte, "schwarzwaldicu" možete pripremiti i na nešto drukčiji način, poput vijenca sa želeom od višanja.
Sastojci za tortu Schwarzwald:
Za tijesto:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 30 g kakaa
Za kremu:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 2 vrećice vanilin šećera
- 100 g džema od višanja
Za žele:
- 100 g smrznutih ili svježih višanja
- 1 vrećica želea za torte
- 50 g šećera
Za ukrašavanje:
- 40 g čokoladnih komadića
- 12 koktel-višanja
- Ulje i šećer u prahu za premazivanje kalupa
Priprema:
- Kalup za torte i kalup za sredinu obložite papirom za pečenje. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Umutite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg, dodajte žumanjke i umiješajte ih u pjenu. Na kraju umiješajte prosijano brašno s kakaom, ulijte smjesu u kalup i pecite na 160 °C oko 40 minuta. Nakon pečenja pustite biskvit da se ohladi u kalupu pa ga onda izokrenite na podlogu. Biskvit izrežite na tri dijela.
- Umutite vrhnje za šlag s vanilin šećerom u čvrsti šlag. Donji sloj biskvita premažite džemom i na njega postavite drugi sloj biskvita. Metalni obruč prebrišite uljem i pospite šećerom u prahu. Obruč i kalup za sredinu, koji također prebrišemo uljem i posipamo šećerom u prahu, stavimo na biskvit. Premažite biskvit šlagom, dodajte gornji sloj biskvita i spremite u hladnjak da se stegne.
- Višnje stavite u lonac sa 150 ml vode i prokuhajte. Procijedite kroz sito i vratite sok u lonac. Zakuhajte, dodajte žele za torte i šećer. Kuhajte još kratko i ostavite sa strane. Pustite da se malo ohladi pa žlicom prelijte po površini torte u kalupu, pustite da se stisne pa uklonite obruč i izvadite kalup za sredinu.
- Premažite šlagom vanjski dio torte i obložite ga komadićima čokolade. Preostali šlag napunite u slastičarsku vrećicu i ukrasite gornji dio vijenca. Na kraju ukrasite višnjama.