U trendu Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Salata od svježih krastavaca Odlična uz roštilj Salata od svježih krastavaca: Fini preljev gotov za 5 minuta napravit će veliku razliku

Choucroute garnie (č. šukrut garni) na francuskom zvuči puno profinjenije od jela koje stoji iza naziva: kiselog kupusa s mesom i krumpirom - ali uz toliko slasti tom alzaškom specijalitetu ne treba finoće. Francuska regija na sjeverozapadu zemlje zimi zamiriše na to krepko jelo koje nikoga ne ostavlja gladnim. Za razliku od susjeda Nijemaca, Francuzi svoj kiseli kupus kuhaju u vinu, najčešće rizlingu, a čest je sastojak i pačja mast. U nastavku je recept vrsnog francuskog chefa Jacquesa Pépina.

Sastojci za choucroute garnie:

  • 65 g soli
  • 2 žlice svjetlosmeđeg šećera
  • 1 kg kobasica
  • 900 g kuhane šunke u komadu
  • 1,2 kg svinjskih rebara
  • 10 hrenovki
  • 900 g krumpira
  • 2,7 kg kiselog kupusa
  • 1/4 šalice masti ili ulja
  • 1 velika glavica luka
  • 4 velika češnja češnjaka
  • 20 bobica kleke
  • 3 velika lista lovora
  • 1/2 žličice sjemenki kima
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 700 ml šalice pilećeg temeljca
  • 350 ml šalice bijelog vina
  • senf

Priprema jela choucroute garnie:

  1. U velikoj, čvrstoj plastičnoj vrećici koja se može zatvoriti, pomiješajte sol sa šećerom. Dodajte svinjska rebra i dobro protresite da se začine. Zatvorite vrećicu i stavite je u hladnjak preko noći ili do 24 sata.
  2. Sutradan zagrijte pećnicu na 150 °C. Kiseli kupus operite u hladnoj vodi i ocijedite. Stavite veliku posudu ili tavu koja može u pećnicu na dva plamenika na jaku vatru i otopite mast. Dodajte luk i češnjak i pržite na umjereno laganoj vatri, miješajući dok ne omekšaju, oko sedam minuta. Umiješajte kiseli kupus, bobice kleke, lovor, sjemenke kima, crni papar, temeljac i vino te pustite da zavrije na jakoj vatri.
  3. U međuvremenu isperite svinjska rebra pod hladnom vodom i osušite ih. Ugurajte ih u kiseli kupus i ponovno prokuhajte na umjereno jakoj vatri. Čvrsto pokrijte folijom i pecite sat i pol pa zatim izvadite svinjska rebra iz kiselog kupusa i zarežite meso između rebara. Vratite rebra u kiseli kupus i dodajte kobasice, hrenovke i šunku. Poklopite i pecite dok meso ne bude vruće, oko 25 minuta. Izvadite lovorov list.
  4. Skuhajte krumpir i ocijedite ga. Kiseli kupus stavite na veliki zagrijani pladanj i ukrasite mesom. Poslužite s kuhanim krumpirom i senfom.