Kava

Status nekad: Kava, tj. kofein - nije dobar za zdravlje
Status danas: Kava je bogata antioksidansima i ostalim tvarima koje imaju pozitivan učinak na zdravlje

Kao što svi znamo, kofein povećava energiju, a istraživanja su pokazala kako pozitivno djeluje i na rad neurona i memoriju. Također, ima dobar utjecaj i na metabolizam, te umanjuje rizik oboljenja od dijabetesa i Alzhmeirove bolesti.


Kokosovo ulje
Status nekad: Kokosovo ulje sadrži ogroman broj zasićenih masti koje valja izbjegavati
Status danas: Kokosovo ulje liječi gotovo sve

Zavisno o načinu dobivanja, kokosovo ulje može biti prerađeno i neprerađeno. Ovo drugo je mnogo zdravije i pomaže u snižavanju kolesterola. Također, može koristiti i kao antibakterijsko sredstvo. Sve u svemu, kokosovo ulje je dobro za ljudski organizam.

Sol
Status nekad: Sol povećava krvni pritisak i izaziva hipertenziju
Status danas: Sol je ključna za zdravlje

S obzirom da su stari Rimljani sol smatrali začinom života, ispada kako je nova mudrost starija od stare. Neprerađena sol sadrži više od 60 značajnih minerala i ubrzava metabolizam.

Čokolada
Status nekad: Čokolada deblja i negativno utječe na ten
Status danas: Crna čokolada je prebogata antioksidansima

Istraživanja provedena na Cambridgeu pokazala su kako čokolada (naročito tamna) smanjuje rizik srčanih oboljenja i visokog krvnog pritiska.


Kokice
Status nekad: Kokice su nezdrava i loša hrana
Status danas: Kokice su bogate hranjivim sastojcima

Kokice iz mikrovalne pećnice i dalje su nezdrave, ali one domaće vrlo su zdrave. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je kako domaće kokice imaju više antioksidansa od voća i povrća. Još da je naći seljaka koji uzgaja kukuruz kokičar...
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju