Postoji mnogo stvari koje putnici ne žele vidjeti na aerodromu. Jedna od njih zasigurno su dugački redovi za kontrolu, druga je obavijest o kašnjenju leta, ali vjerujte, najgore što možete ugledati jesu četiri slova „S“ na vašoj avionskoj karti.

Naime, SSSS na avionskoj karti kratica je za "Secondary Security Screening Selection“, što jasno znači da ste baš vi odabrani za dodatnu provjeru. Dobra je stvar u svoj toj gnjavaži što se ta oznaka pojavljuje samo na letovima koji vode prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Uglavnom, putnici s tom oznakom za početak se prijavljuju na aerodromski šalter, gdje im se postavljaju temeljita pitanja i u potpunosti provjerava njihov identitet. No tu priči nije kraj, već putnici s ovom oznakom na svakoj kontrolnoj točki prolaze kompletnu provjeru, što uključuje i nekoliko otvaranja prtlljage te provjeru cijeloga tijela.

Ta je praksa uvedena nakon terorističkog napada u New Yorku prije 18 godina, a najčešći su kriteriji za odabir putnika koji prolaze kroz sigurnosnu provjeru putovanje u jednom smjeru, plaćanje karte gotovinom i kupovanje karte nekoliko dana pred let, no odabir je često i posve slučajan.

Nadamo se da vi nećete nikad imati ta četiri magična slova na karti, te da ćete biti pošteđeni cijele procedure i gnjavaže koje ona donose.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju