I dok neki uživaju u hmeljastom napitku, drugima je vino sve. Crno, bijelo, pije se svugdje diljem svijeta, ali u nekim državama znatno više nego u drugima. Koje su zemlje šampioni u ispijanju vina, doznajte uz Punkufer...

Ima li što ljepšeg nego nakon napornog dana na poslu doći doma, zavaliti se u fotelju i popiti čašu dobrog vina? Za nas u redakciji odgovor je 'ne', a sudeći prema zadnjem istraživanju o vinskim navikama u državama diljem planete, odgovor 'ne' izlazi i iz usta velikog broja građana Hrvatske.

Naime, prema istraživanju koje je proveo Wine Institute, Hrvati se nalaze na trećem mjestu na svijetu prema količini konzumiranja vina po glavi stanovnika. Prosječni stanovnik Lijepe Naše godišnje u sebe u prosjeku unese 44,2 litara vina, a od nas su tek bolji stanovnici Andore (46,26 litara) i Vatikana koji je uvjerljivo prvi, s obzirom da se tamo popije 54,26 litara vina godišnje po stanovniku.

Od naših susjeda visoko su se plasirali i Slovenci, koji se nalaze odmah mjesto iza nas, dok drugih susjeda u TOP 15 nema. Francuzi, slavni po svojim vinima nalaze se na petom mjestu, dok su Talijani, poznati po hedonizmu i vrhunskoj kuhinji, tek na desetom mjestu.

Ono što je zanimljivo primijetiti i što odmah upada u oči, jest činjenica kako je konzumiranje vina dio europske kulture, s obzirom da se u TOP 15 našla tek jedna zemlja izvan Starog Kontinenta, Urugvaj.

Također, potrošnja vina nema veze toliko veze ni sa standardom, jer su svoje mjesto među onima koji najviše uživaju u božanskoj tekućini našle i Moldavija i Makedonija, dok primjerice Amerikanci konzumiraju tek nešto više od 10 litara godišnje.

TOP 15 zemalja po konzumaciji vina:

1. Vatikan
2. Andora
3. Hrvatska
4. Slovenija
5. Francuska
6. Portugal
7. Švicarska
8. Makedonija
9. Moldavija
10. Italija
11. Austrija
12. Urugvaj
13. Grčka
14. Švedska
15. Njemačka
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju