Pitomi kesten (Castanea sativa)
 drvo je iz porodice bukovki koje karakterizira crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali. Ako mislite da je kestene teško pripremiti provjerite jednostavan trik, kako savršeno ispeći kestene u pećnici.
 

1. Namirnica koja zasićuje
Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

2. Namirnica za prehranu bez glutena
Više od četrdeset posto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.

3. Namirnica koja potiče rad crijeva
Kesteni su odlični izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno jamče bolju i redovitiju stolicu.  Kesten-pire je neizbježan dio jeseni Kesten-pire je neizbježan dio jeseni (Foto: Stockfood)

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce
Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti
Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću. Ne da vam se kuhati? Pronašli smo za vas slastičarnicu koja radi najbolji kesten-pire.

Savjet plus:
Na što trebate paziti kad kupujete kestene?
Kada kupujete svježe kestene, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih primite u ruku, težina treba odgovarati njihovoj veličini. Izbjegnite kestene koje imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

U našoj fotogaleriji pronađite nadahnuće za pripremu jela na bazi kestena. Ispecite savijaču s kestenima Ispecite savijaču s kestenima (Foto: Stockfood)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju