Galerija Kesteni 4 Kestene možete dodati i tjestenini 4 Divljač i kesteni su savršen par 4 Čokoladne kuglice s dodatkom kestena 4

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"


Pitomi kesten (Castanea sativa)
 drvo je iz porodice bukovki koje karakterizira crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Europe i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali. Ako mislite da je kestene teško pripremiti provjerite jednostavan trik, kako savršeno ispeći kestene u pećnici.
 

1. Namirnica koja zasićuje
Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljikohidrata u plodu.

2. Namirnica za prehranu bez glutena
Više od četrdeset posto kestena čini škrob, zbog čega je pogodan za pripremu pirea, juha, te drugih slatkih i slanih jela. S obzirom na to da sadrži gluten, preporučuje se osobama koje boluju od celijakije ili ga izbjegavaju u svojoj prehrani.

3. Namirnica koja potiče rad crijeva
Kesteni su odlični izvori prehrambenih vlakana koji smanjuju razine lošeg kolesterola u krvi, ali i potiču rad crijeva, odnosno jamče bolju i redovitiju stolicu.  Kesten-pire je neizbježan dio jeseni Kesten-pire je neizbježan dio jeseni (Foto: Stockfood)

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce
Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, te mangana, kalcija, klora, željeza i magnezija.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti
Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad živaca i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću. Ne da vam se kuhati? Pronašli smo za vas slastičarnicu koja radi najbolji kesten-pire.

Savjet plus:
Na što trebate paziti kad kupujete kestene?
Kada kupujete svježe kestene, odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske. Kada ih primite u ruku, težina treba odgovarati njihovoj veličini. Izbjegnite kestene koje imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

U našoj fotogaleriji pronađite nadahnuće za pripremu jela na bazi kestena. Ispecite savijaču s kestenima Ispecite savijaču s kestenima (Foto: Stockfood)