Posjetite li Bratislavu ili koju drugi dio šarmantne Slovačke, sigurno ćete doći u priliku isprobati juhu od češnjaka, koju često služe u kruhu.

Juha od češnjaka jede se u Slovačkoj i Češkoj u zimskoj mjeseci jer pomaže kod oporavka od sezonskih bolesti. To slovačko nacionalno jelo, koje se jede i u Češkoj, posebno je popularno u zimskim mjesecima jer u njega ide cijela glavica češnjaka, koji štiti od zimskih prehlada i pomaže u oporavku od drugih sezonskih bolesti.

U nju se često nariba domaći kozji sir ili kuha jaje, te se tako pretvara u zasitan obrok nakon kojeg vam neće biti potrebno glavno jelo.

Sastojci za cesnakovu polievku:

U trendu Luksemburg - 4 Veliko vojvodstvo 48 sati u najbogatijoj zemlji svijeta: Mala, ali moćna europska ljepotica koju turisti nepravedno zaobilaze Omiš je neotkriveni hrvatski biser za mnoge turiste Najbolja reklama za Hrvatsku Hrvatske ljepote o kojima turisti ne znaju puno: "Čudno je što se grad nalazi 35 minuta od Splita, a tako malo ljudi tu dolazi" Kako pravilno orezati bosiljak? Za kulinarske kreacije Kako pravilno odrezati listove da vam bosiljak stalno raste?

600 ml pilećeg temeljca
600 ml obične vode
1 glavica češnjaka
50 ml maslinova ulja
sol i papar po želji
nekoliko listova peršina
nekoliko kriški starog kruha
sir 
jaje po želji

Priprema:
1. Zagrijte u loncu pileći temeljac s pola litre obične vode, ako ne želite upotrijebiti temeljac iz kocke.

2. Češnjeve češnjaka zagrijte u maslinovu ulju na posve laganoj vatri. Nakon 10 minuta maknite s vatre. 

2. Sameljite češnjak u koji ćete postupno dodavati toplo ulje. Razrijedite tekućinu sa 100 mililitara obične vode.

3. U zagrijani pileći temeljac dodajte smjesu od češnjaka. Posolite i popaprite po želji te dodajte peršin.

4. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne sljube svi sastojci. Pri kraju kuhanja naribajte malo topivog sira ili skuhajte razmućeno jaje.

5. Juhu prelijte preko kockica starog kruha koje ste prethodno tostirali u tavi ili tosteru. Ukrasite peršinom. Dobrú chuť!