Kurkumin je prirodni pigment i najvrjedniji sastojak kurkume, korjenaste biljke iz Azije. Kurkuma je karakterističan sastojak za jela u Bangladešu, Maleziji, Šri Lanki i Indoneziji. Tijekom povijesti se koristila kao začin, sredstvo za iscjeljivanje i tekstilna boja.
Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta. Dio je curry praha - mješavine 20 začinskih biljaka i sjemenki, koji karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu.
Kurkuma ili, kako je još nazivaju, indijski šafran osim glavnog aduta kurkumina sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Odličan je izvor mangana, željeza, kalija te vitamina B6. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne žličice, kalorijski doprinos je zanemariv i iznosi tek 8 kalorija.
Donosimo vam pet dobrobiti kurkumina, koji se ponekad skriva i pod oznakom E100 na deklaracijama.
1. Dobra je za zdravlje jetre
Kurkuma pomaže smanjiti štetu od patogena i toksičnih spojeva kao što su teški metali, zračenje, nikotin i druge kemikalije.
2. Štiti od artritisa
Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ajurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis.
3. Pomaže kod zarastanja rana
Kurkuma ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena stavljala se na rane i posjekotine da bi ih izliječila, ali i da se izbjegne infekcija.
4. Dobra za srce
Kurkuma je učinkovita u sprečavanju oksidacije kolesterola i stvaranja plaka na krvnim žilama, čime smanjuje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti.
5. Pomaže kod kožnih bolesti
Kurkuma je vrlo učinkovita kod kožnih bolesti. Umiješajte je u kremu ili napravite masku i nanesite na problematična područja. U slučaju vodenih kozica primjenjuje se kao prah ili kao pasta kako bi se olakšao proces zacjeljivanja.